Logga in
Logga ut

Polischef: ”Den som är starkast vinner”

Nu punktmarkerar ­polisen Påvel Snickares gränd. Enligt polischef Jale Poljarevius försöker kriminella gäng göra gränden till en ”öppen drogscen” – och i torsdags slog polisen till med en stor insats mot narkotikahandeln.

I torsdags förra veckan skrev Uppsalatidningen om att Påvel Snickares gränd har blivit ett tillhåll för kriminella som gör drogaffärer. Flera personer som arbetar längs gatan berättade hur gäng vistas där dagligen och handlar med narkotika. Nu bekräftas bilden av Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala-Knivsta:

– Påvel Snickares gränd har blivit en plats där vissa grupperingar försöker skapa en öppen drogscen. Flera gäng använder gränden som en plats för att träffa kunder och där man kan gömma droger.

Polisinsats i sju timmar

Samma dag som artikeln publicerades gjorde polisen ett stort tillslag mot Påvel Snickares gränd. Något som ska ha varit planerat sedan länge.

– Enligt vårt medborgarlöfte ska vi rikta sex riktade insatser för att öka trygg­heten vid Resecentrum och angränsande områden. Det här var nummer fem.

Insatsen pågick i sju timmar och skedde i samarbete med Stockholmspolisen.

– 15 personer omhändertogs för urinprovtagning. 11 av dem testade positivt för cannabis, amfetamin eller bensodiazepiner.

Problemen i gränden har enligt Jale Poljarevius förstärkts efter de samlade insatser som polis och kommun gjort mot droghandeln vid Resecentrum.

– Vi körde fyra insatser mot Resecentrum i våras. Då fick vi rörelse på en del av de här gängen och ett av dem fastnade i gränden. Eftersom gränden är en strategiskt bra plats att sälja narkotika på så har sedan andra gäng velat in där. Vi kopplar flera grova våldsbrott till det.

Vilka är de här kriminella?

– Grupperingar som inte är kända av oss sedan tidigare. Vi inhämtar kunskaper om dem nu för att kartlägga hur de jobbar.

Jale Poljarevius kallar ­Påvel Snickares gränd en av flera identifierade ”rutor” i den särskilda gänginsatsen som han leder sedan september förra året.

– Under sommaren gjorde vi flera insatser mot Påvel Snickares gränd och under Kulturnatten likaså. Vi har kunnat plocka ganska mycket narkotika där och även hittat gatustridsvapen i olika gömmor som blomlådor och annat.

Vittnen anser att det har tagit för lång tid för polisen att komma när de sett brott begås i gränden, hur ser du på det?

– De har helt rätt och det beror på att vi är så få poliser. Enheterna är upptagna och jag kan inte säga till någon som har blivit våldtagen att ”nu drar vi”.

Liksom många boende på gatan vill Jale Poljarevius nu se kameraövervakning och ökad belysning i Påvel Snickares gränd.

– Vi kommer att jobba stenhårt på att få upp kameror och bättre belysning där, säger Jale Poljarevius.

Flyttar ni inte bara problemen någon annanstans om ni punktmarkerar gränden?

– Då följer vi efter. För mig är det inget problem för varje gång vi flyttar dem så har vi vunnit en delseger. Den som är starkast kommer att vinna det här. Och det är alltid vi, så är det bara.