Logga in
Logga ut

Plågade ihjäl barnens hund

En 36-årig man döms för djurplågeri efter att ha dödat sin hundvalp på ett utdraget och mycket plågsamt sätt. Brottet skedde i mannens hem utanför Uppsala, efter att hunden försökt bita ett barn i familjen.

Mannen hade gett en hundvalp som julklapp till sina barn. Men när den tio veckor gamla valpen efter ett par dagar i sitt nya hem högg mot 36-åringens dotter och sedan bet honom i händerna när han lyfte den i nackskinnet så fick 36-åringen vad han kallar ”panik”.

När veterinärer senare undersökte den döda valpen kunde de konstatera att den hade blivit skjuten med ett 40-tal luftgevärskulor, samt skuren flera gånger med kniv. De flesta skadorna hade orsakats valpen medan den fortfarande levde.

Händelsen inträffade i januari, i familjens hem utanför Uppsala. I tisdags föll domen mot mannen i Uppsala tingsrätt. Vid rättegången försvarade sig 36-åringen med att han hade agerat i nödvärn för att skydda sig och familjen.

Döms till böter

En förklaring som inte godtas av tingsrätten, då det bland annat framgick under rättegången att hunden försökt gömma sig bakom möbler medan 36-åringen laddat om sitt luftgevär mellan varje skott. Rätten konstaterar att det framstår som att 36-åringens beteende ”tyder på att han varit stressad och hamnat i någon sorts affekt men det kan på intet sätt sägas att han agerat i nöd”.

36-åringen åtalades även för att vid ett tidigare tillfälle ha varit påverkad av amfetamin och för att ha förvarat en kniv och en spikklubba i sin bil.

Mannen döms nu för djurplågeri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen till 120 dagsböter. Straffvärdet för djurplågeriet uppgår enligt rättens bedömning till fem månaders fängelse. Att 36-åringen ändå klarar sig från fängelse beror enligt domen delvis på att han är tidigare ostraffad, delvis på att hans agerande tyder på psykisk ohälsa.