Logga in
Logga ut

Nytt tänk på fullspäckat UKK

För en vecka sedan tillträdde Uppsala konsert & Kongress nya vd, Lena Åberg Frisk.

Och nu när höstprogrammet presenterats finns en hel del nya idéer om hur besökarna ska lockas kvar i huset och delta i aktiviteter.

Det stora övergripande tema som publiken kommer att märka av från och med hösten är att UKK ska bli ett mer levande hus.

– Vi vill utnyttja huset maximalt och att huset ska vara till för alla eftersom det är finansierat av alla Uppsalabor, säger Lena Åberg Frisk.

Ett första exempel på det får besökarna redan i helgen då arrangemanget ”Market” äger rum.

– Tanken är att det ska kännas lite som ett torg vid Medelhavet där allt möjligt kan hända. Besökarna ska kunna bara hänga eller kanske ha en sextioårsfest, säger Lena Åberg Frisk.

Nu på lördag är det lokala designer och konsthantverkare som bjudits in.

Måste låna instrument

Tanken med många av höstens evenemang är att publiken ska få något mer än en konsert eller föreställning. Vid flera spelningar blir det till exempel samtal och workshops kring artister eller kompositörer. Dessutom har man lagt stor vikt vid att hitta en anledning till att just erbjuda det man gör.

– Kvalité är självklart viktigt, men det måste också finnas en angelägenhet och en lokal relevans, säger Lena Åberg Frisk.

Ett av de bättre exemplen är Bob hunds ”dag” i november. För några år sedan sålde bandet sina instrument och scenkläder på auktion. Nu när de kommer till Uppsala behöver de låna instrument av Uppsalaborna för att konserterna ska bli av.

– Det blir en heldag med Bob hund med bland annat föreläsning, konstutställning och två spelningar. Spelningarna blir regelrätta punkspelningar med ett öppet golv för publiken. Vi får hoppas att Uppsalaborna lånar ut sina instrument så att det kan bli två spelningar, säger Patric Kiraly, musikproducent på UKK.

Unik klassisk konsert

Vi kommer även att få se Sveriges kanske hetaste musikerpar på UKK:s scen, dock vid två olika tillfällen. Årets hetaste hip hop-artist Silvana Imam med massor av utmärkelsen i bagaget kommer till Uppsala i december. Hennes flickvän Beatrice Eli uppträder månaden tidigare. Sveriges nya popdrottning vann bland annat Årets pop på P3 Guld tidigare i år.

För den som gillar klassisk musik finns ett unikt tillfälle att ta del av Béla Bartóks sex stråkkvartetter. De kommer att framföras av Bennewitzkvartetten från Prag.

– Det är kanske inget som man lyssnar igenom hemma på stereon, men här får man chansen under en hel helg. Då kan man också se hur musiken utvecklas och förändras, säger Stefan Holmström, musikproducent på UKK.

I samband med konserterna blir det även samtal med inbjudna gäster om Bartóks musik.

För barnfamiljer och skolbarn blir det full fart på höstlovet då UKK arrangerar ett eget kulturlov med bland annat massor av dans, musik och sång samt spännande workshops.

– Det blir till exempel streetdance och hip hop med dansgruppen Above the clouds, säger Jessica Grundemar, musikproducent på UKK.

För den som inte orkar vänta på att hösten drar igång ordentligt spelar hajpade Zara Larsson redan till helgen. Läs mer om henne på sidan 30 i denna tidning.