Logga in

Nyinflyttade föräldrars guide till Sverige

Brittiska Sarah Campbell flyttade till Sverige med man och barn för fem år sedan – nu har hon släppt boken "Swedish for Parents" där hon baserat på egna erfarenheter ger tips om hur man bemästrar vardagen som nybliven småbarnsförälder i ett nytt land.

Sarah Campbell förbereder sig inför dagen på Uppsala Universitet där hon just påbörjat en PhD (Doctor of Philosophy) i didaktik. Men det var genom makens doktorandtjänst som familjen flyttade från brittiska Reading till Uppsala för drygt fem år sedan.

– Först sa han bara att tjänsten var placerad i norr så jag trodde att han menade i norra Storbritannien, men det visade sig alltså vara Sverige och Uppsala som gällde, säger hon och skrattar.

Vad var dina första tankar om flytten?

– Jag hade ju aldrig varit i Sverige innan, så det kändes nytt och spännande. Men samtidigt var det svårt att lämna släkt och familj, speciellt eftersom min dotter då bara var sju månader gammal.

Även om Storbritannien och Sverige inte skiljer sig så mycket rent kulturmässigt upptäckte Sarah Campbell ändå en del skillnader i vardagen – särskilt som både nyinflyttad och nybliven småbarnsförälder. Hösten 2017 påbörjade hon därför arbetet med den erfarenhetsbaserade boken "Swedish for Parents", som gavs ut nu i början av februari.

– Boken riktar sig egentligen till alla internationella föräldrar i Sverige, och består av användbara nyckelord, tips på sociala aktiviteter, men även information som hur man söker en förskoleplats eller bokar tid på vårdcentralen. I Sverige har man ju annars rätt många fördelar om man pratar engelska, men det kan ändå vara tufft att ta in allt nytt på samma gång.

Hur gjorde ni?

– Vi var mycket på öppna förskolan – dels för att få träffa andra och kunna diskutera livet som småbarnsförälder, men även för att lära sig språket och hur samhället funkar. Även om jag upplever att det nästan är enklare att komma ut och träffa folk när man har en bebis, tog det ändå ett tag att skapa ett socialt kontaktnätverk.

Från ett föräldraperspektiv, är det något mer som är annorlunda i Sverige?

– Den största skillnaden är nog att föräldraledigheten är så pass flexibel som den är, speciellt pappaledigheten. Annars skulle jag säga att vardags- och småbarnslivet överlag är lite lugnare här – "a slower pace of life" helt enkelt.

Vad har boken fått för respons?

– Många känner igen sig och önskar att de haft den när de kom hit – som ett stöd för att våga prata och uttrycka sig med egna ord, även om det blir lite tokigt ibland. Av egen erfarenhet vet jag att det betyder otroligt mycket för självkänslan.