Logga in
Logga ut

Ny modell för renovering

Nu har Uppsalahem bestämt sig för hur lägenheterna i Eriksberg ska renoveras. Hyresgästerna får själva välja standard och därmed hyresnivå. Men även om man väljer ett minimum väntar en hyreshöjning på cirka 25 procent.

Den kallas för Eriksbergs­modellen och har tagits fram efter vad som beskrivs som ”en lång och mödosam process”.

– Jag har flängt landet runt för att höra hur andra bostadsbolag gör, valt ut de bästa idéerna och monterat ihop en modell som passar för ­Eriksberg, säger Stefan Sandberg, vd för det kommunala bostadsbolaget.

Uppdraget från bolagets styrelse har varit att få fram en modell som ger hyresgästerna möjlighet att välja standard på sitt boende och därmed hyresnivå.

– Syftet har varit att hitta en optimal modell för att ge hyresgästerna valfrihet och möjlighet att bo kvar efter ­renoveringen, säger Elnaz Alizadeh (S), ordförande i Uppsalahem.

Bas och tillval

Kortfattat innebär modellen att samtliga lägenheter renoveras enligt en viss bas, som innebär nya vatten- och avloppsstammar, ventilation, ­el och spis.

Säkerhetsdörrar ­ingår också i basnivån, som alltså inte kan väljas bort.

– Hyreshusen i Eriksberg byggdes under 1960-talet. Lägenheterna här har botts i och slitits på i omkring 20 000 dagar nu. De undersökningar bland hyresgästerna som vi låtit Novus göra visar också att tre av fyra anser att den fastighet de bor i behöver renoveras. Och två av tre hyresgäster säger sig vilja ha sin lägenhet renoverad, säger Stefan Sandberg.

Max 55 procent

Den som vill ha mer än basnivån kan lägga till byten av kök, väggar och golv samt göra tillval för handdukstork och liknande.

Men den som väljer ”allt” kan räkna med att få sin hyra höjd med uppemot 55 procent.

Förhandlingar väntar

– Vi ska påbörja förhandlingar med hyresgästföreningen nu, innan de är klara kan vi inte säga exakt hur stora ­hyreshöjningarna kommer att bli, säger Stefan Sandberg.

Elnaz Alizadeh tillägger att det också kan bli en ”trappa”, det vill säga ett system där höjningen fördelas över några års tid.

Start på Marmorvägen

Först ut i tidplanen är de 56 lägenheterna på Marmorvägen 9 A och B. De som bor här var också inbjudna till ett informationsmöte på måndagskvällen.

– Tanken är att renoveringarna ska dra igång till sommaren. De boende evakueras då till lägenhets­moduler, som sätts upp här i området, eller till någon lägenhet. Vi har ju haft en del korttidskontrakt för det ändamålet, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef i Uppsalahem.

Hon tillägger att hyresgästerna kommer att få information och praktisk hjälp av speciella ombyggnadssamordnare.

Etapper

Renoveringen är uppdelad i olika etapper och beräknas pågå i närmare tio års tid. Den sista etappen, som gäller Täljstenen, är planerad till år 2027.