Logga in
Logga ut

Mörk gränd tillhåll för knarkhandel

Påvel Snickares gränd har blivit ett tillhåll för drogaffärer och andra brott. Det uppger flera personer som jobbar längs gatan.

– Det händer något här varje dag. Droghandeln pågår hela tiden och sker öppet, säger Joachim Södermark som sett hur ­situationen förvärrats under lång tid.

För två veckor sedan blev en ung man knivskuren svårt i Påvel Snickares gränd. Hans liv gick att rädda men händelsen utreds som mordförsök. Personer som Uppsalatidningen pratat med ser brottet som ännu ett exempel på de problem som en längre tid präglat den lilla gatstumpen i centrala Uppsala.

Några dagar innan mordförsöket blev en annan man knivkuren i ansiktet på gatan. Men framför allt pågår en droghandel på gatan, där narkotika göms i blomkrukor eller i den blomstervägg som en fastighetsägare satt upp för att försöka skapa trivsel.

Vittnen beskriver hur det dagligen samlas grupperingar av unga män i 20-25-årsåldern, ibland så många som 30 personer. Bilar kör ofta in i gränden och stannar. Varor utbyts i den avskilda delen av gränden medan andra killar håller utkik vid tvärgatorna.

Hotfull stämning

– Vi ser varje dag unga killar som röker på och säljer droger helt öppet, säger Joachim Södermark som arbetar på ett företag, han vill av säkerhetsskäl inte gå ut med vilket, i Påvel Snickares gränd.

Uppsalatidningen har pratat med flera personer som arbetar på olika företag längs gatan.

De delar uppfattningen att Påvel Snickares gränd har blivit otrygg eller rent av farlig. Personal som försökt avvisa personer från privata delar av gatan har blivit spottade på eller fått fimpar kastade efter sig.

Nu vill Joachim Södermark och andra som jobbar på Påvel Snickares gränd se bättre belysning, kamera­övervakning och större polisnärvaro.

Vakter patrullerar

På Uppsala kommun är man medveten om problemen i gränden.

– Jag känner till det och ser rapporterna från våra trygghetsvakter i stan. Det handlar om ungdomsgrupper som samlas och beter sig utåtagerande eller håller på med olagliga verksamheter, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

Vad gör ni åt saken?

– I första hand skapar vi trygghet genom att se till att vakterna på sina rundor passerar Påvel Snickares gränd oftare. Vakterna har sedan i somras ihop med polisen gjort flera riktade insatser mot de här grupperna. Arbetet sker även långsiktigt, ihop med polis, socialtjänst och nattvandrare.

Kan kameraövervakning bli aktuellt?

– Det är inget som är aktuellt i dag, säger Anders Fridborg.

Belysning ska utredas

Vad gäller ökad belysning så ska Stadsbyggnadsförvaltningen titta närmare på det.

– Påvel Snickares gränd har diskuterats mycket på sistone och jag ska själv se över belysningsfrågan, säger Per-Erik Johansson, tillförordnad avdelningschef på förvaltningen och ansvarig för gatubelysning.

Uppsalatidningen har flera gånger sökt polisen i Uppsala för en intervju om situationen i Påvel Snickares gränd, men inte fått något svar.