Logga in
Logga ut

Metoo färgar årets kvinnodag

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. En dag som i år kommer att färgas av svallvågorna efter #metoo.

– Det handlar om något större nu, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala Tjej- och Transjour.

Redan på kvällen 7 mars börjar firandet av Internationella kvinnodagen. Då bjuder Bodil Frick och Lena Åberg Frisk på Uppsala Konsert & Kongress in till tårta, musik och spännande samtal.

– I botten finns såklart mycket allvar, men tanken är att folk ska få en lustfylld kväll och känna sig inspirerade efteråt, säger Lena Åberg Frisk.

Under kvällen kommer flera personer, som enligt Lena står för jämställdhet och tolerans, gästa scenen. Bland annat ska dj- och artistduon Rebecca och Fiona uppträda med ny musik och samtala med tjejerna bakom populära Pillerpodden. Även representanter från Fatta! Man är inbjudna.

– Kvinnodagen kan inte bara handla om kvinnor. Manskulturen måste förändras. Om inte männen frigörs kommer inte kvinnorna göra det heller, så det är viktigt att få med alla på tåget, säger Lena Åberg Frisk.

Genomsyras av #metoo

Kvällens program planerades långt före #metoo, men Lena Åberg Frisk är säker på att samtalen kommer att genomsyras av det som hänt de senaste månaderna. Hon tror att kampanjen gjort att det nu finns ett ännu större behov av att uppmärksamma kvinnodagen och prata om sådant man tidigare inte kunnat prata om.

– Något #metoo visade var att det inte räcker med lagstiftning utan att vi även måste uppmärksamma ämnet, bland annat genom evenemang som detta. Det är jätte­viktigt att vi inte tappar det vi byggt upp nu genom kampanjen.

Flera aktiviteter

Före, under och efter kvinnodagen erbjuder Gottsundabiblioteket en rad olika aktiviteter där bland annat feministiskt självförsvar, fotoutställning, open mic och film med temat kvinnor står på schemat. Veckan börjar redan lördag den 3 mars med invigning av fotoutställningen "The end will be good and happy" och på själva kvinnodagen, den 8 mars,anordnar föreningen CSUI Somaliska Kvinnor dans för kvinnor. Även F! uppmärksammar kvinnodagen genom ett demonstrationståg, som startar på Rese­centrum den 8 mars kl 18 och avslutas på Stora Torget, med brandtal och sång av Uppsala anarkafeministkör.

Fackeltåg

Precis som tidigare år arrangerar också Uppsala Tjej- och Transjour ett fackeltåg genom centrala Uppsala, med start klockan 17.30 utanför domkyrkan. I år är temat kroppsaktivism.

– Vi vill ifrågasätta de begränsande normer som finns av kvinnors kroppar, säger Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala Tjej- och Transjour.

”Större allvar”

Chris-Emelie Denstedt tror också att #metoo kommer ha inverkan på kvinnodagen.

– Jag tror att folk tar dagen mer på allvar än tidigare. Innan har man kanske tänkt att det handlar om att gratulera kvinnor, ge presenter och så. Nu tror jag folk förstår att det handlar om något större. Att vi måste börja synliggöra de problem som finns gällande jämställdhet och snarare fira de framsteg som gjorts.