Logga in
Logga ut

Maya kan få fint pris

Det brukar bli fullsatt när Maya Runhagen, tio år, föreläser om mobbning. Hon vet vad hon talar om – förra året utsattes hon för en grov kränkning på sin skola. Nu är hon nominerad till Årets nätängel.

– Det känns helt makalöst! Det ska bli jättekul att få gå på galan i Stockholm i november. Det gör inget om jag inte vinner, alla nominerade är nog värdiga vinnare, säger Maya Runhagen.

Årets Nätängel är ett årligt pris med syfte att uppmärksamma de som arbetar för att motverka och minska näthat. Maya Runhagen är korad till januari månads nätängel och därmed en av kandidaterna till utmärkelsen.

Förnedrad på skolan

Nu är det inte specifikt näthat som Maya Runhagen för en kamp mot utan grupptryck och kränkningar överhuvudtaget. Upprinnelsen till det hela är det som hände på Hågadalsskolan förra våren. Då tvingade några killar henne att dra ned sina byxor. Andra elever som stod runt omkring var tysta och gjorde inget för att hjälpa henne.

– Det var jättejobbigt, jag blev chockad och ledsen. Men sedan blev jag arg! Sånt här får ju bara inte hända i skolan, där ska man känna sig trygg, säger Maya Run­hagen.

Kom på idén

Hon pratade ut om händelsen med sin mamma, Frida Runhagen.

– Vi diskuterade vad man kunde göra och då kom Maya på att hon ju kunde åka runt och föreläsa. Så det här är helt och hållet hennes egen idé, säger Frida Runhagen.

Med hjälp av material från organisationen Friends skapades en powerpoint och med den som stöd åker hon nu runt och föreläser. I lördags var hon på Stadsbiblioteket och nästa lördag, 17 februari, är hon inbokad på Ungdomens Hus.

– Jag vill coacha andra barn så att de vågar säga ifrån och vågar agera. Förhoppningsvis kan jag bidra till folk börjar respektera varandra mer, säger Maya Runhagen.

Fotnot: Mayas instagramkonto heter barnsratt. Hon har även en egen hashtag, #mayasnackar.