Logga in
Logga ut

Många partier slåss om väljarna

Tycker du att det är svårt att välja parti? Då ska du veta att det finns betydligt fler partier att välja på än de nio som nu sitter i kommun- och regionfullmäktige. Raggarpartiet och Rosa Drömmar exempelvis.

Inte mindre än 76 (!) partier har anmält sitt deltagande i 2018 års val i Uppsala. Merparten av de partier som registrerat sig hos Valmyndigheten tycks dock rätt oseriösa. 64 av dem har exempelvis inte beställt några valsedlar och kan heller inte presentera några kandidater som samtyckt till kandidatur.

Partierna har namn som Kosmopolitiska partiet, Raggarpartiet, Spektral demokrati, Sjöbopartiet, Rosa Drömmar, Populisterna och 20% skattepartiet. Även Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, har anmält sig, men har inga kandidater anmälda.

Smak på tre mandat

Förutom de här udda partierna finns det också fem partier, utöver de nio etablerade, som ställer upp i årets val. Det största av dem är Landsbygdspartiet oberoende, Lpo, med lantbrukaren Claes Littorin, Bladåker, som förstanamn.

– Vi var en hårsmån från att komma in i kommunfullmäktige förra valet, det fattades bara 100–150 röster. Nu känner vi att vi har smak på både ett, två och tre mandat, säger han.

Vill slopa farthinder

Lpo vill bland annat bromsa vad man kallar bygghysterin i Uppsala och satsa mer på bostäder i kransorterna. Där vill man även ha fler student- och seniorbostäder.

– Vi vill också återupprätta bilens anseende och exempelvis ta bort alla farthinder på Vaksalagatan.

Gratis kollektivtrafik ingår också i Lpo:s vallöften. Det kan kräva en skattehöjning men den blir differentierad, så att de som bor längst från offentlig service och butiker får en lägre skattesats än de som bor närmast.

Vill förbjuda aborter

Piratpartiet, PP, deltar också i årets val, liksom Sveriges kommunistiska parti, SKP, och Medborgerlig Samling. Det gör även Kristna Värdepartiet, med prästen Lars Borgström som förstanamn.

– Det är andra gången vi ställer upp. Förra gången, 2014, fick vi 3 500 röster i riksdagsvalet. Nu hoppas vi på minst en fördubbling, kanske 10 000–20 000 röster, säger han.

Vad står Kristna Värde­partiet för?

– Vi tycker att den största skamfläcken i Sverige är att det dödas 40 000 barn vid abortklinikerna varje år. Vi vill förbjuda aborter, det är vår hjärtefråga. Vi vill också återgå till den gamla äktenskapsbalken, där bara en man och en kvinna kan ingå äktenskap.

Uppsalatidningen kontaktade Valupplysningen för att kolla om vem som helst kan registrera ett parti.

– Jo, så är det. Beställer man inga valsedlar och anmäler inga kandidater så blir det förstås knepigare för folk att rösta på partiet. Men om man skriver namnet på partiet på en blank valsedel så kommer det att räknas som en röst.