Logga in
Logga ut

”Många mäns liv kan räddas”

Varje år får 10 000 män diagnosen prostatacancer. 2 400 dör i sjukdomen. Men så behöver det inte vara.

– 1 800 av dem som dör kommer in för sent. Med screening och tidig upptäckt kan många liv räddas, säger Stig Lindahl, ordförande i Prostatacancerföreningen i Uppsala län.

Själv fick han sin diagnos 2011. Han behandlades med strålning och resultatet blev bra. Men han måste fortsätta att gå på regelbundna kontroller och ta så kallade PSA-prover.

– Värdena så låga nu att de knappt är mätbara. Men man vet ju aldrig hur det blir framöver.

Upptäcks för sent

Prostatacancerförbundet vill att män ska få möjlighet att delta i screeningar, på samma sätt som kvinnor erbjuds mammografi för att spåra bröstcancer.

– Som det fungerar nu kommer många in alldeles för sent. Det gäller så många som 1 800 av de 2 400 som dör i sjukdomen varje år, ­säger Stig Lindahl.

Men det sägs även att många opereras i onödan?

– Ja, men nu har verktygen blivit betydligt bättre. Det går lättare att sålla ut de allvarliga fallen och låta de lindrigare vara och hålla koll på dem via fortsatta undersökningar.

För långa väntetider

Förbundet kämpar också för att korta väntetiderna för operationer. Trots att regeringen avsatt två miljarder för ändamålet har inte mycket hänt.

– I Uppsala län kan man få vänta över 200 dagar efter att man fått remiss till operation. Det är den näst längsta väntetiden i landet, säger Stig Lindahl.

Att koncentrera de kirurgiska ingreppen till ett visst antal sjukhus med specialistkompetens, Prostatacancercentra, är ett annat krav som förbundet driver.

Mustaschkampen

Under november uppmärksammas prostatacancer på olika sätt, främst via Mustaschkampen, en riksomfattande aktion med försäljning av pins och tygmustascher.

I år säljs även Blå kok­boken där kända män som Oscar Zia och Börje Salming bjuder på sina upplevelser samt ett matrecept.

– Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen, men den har inte fått samma uppmärksamhet som exempelvis bröstcancer. Sjukdomen kryper också nedåt i åldrarna. Det är inte längre den gamle mannens sjukdom. Män bör börja sin PSA-kontroll senast vid 50 års ålder. Har man cancer i släkten är 45 år en bra startålder, ­säger Stig Lindahl.

Tävlar om tillväxt

Under november arrangerar föreningen flera aktiviteter och informationskvällar. På Fars dag 12 november blir det även en ljusmanifestation på Vaksala torg kl 18.

Som namnet antyder handlar det också om mustascher.

– Idrottsföreningar har interna tävlingar som går ut på att killarna rakar av sig skägget och sedan ser vem som fått störst tillväxt när månaden är slut.

Att färga skägget är en annan variant. Själv brukar Stig Lindahl låta sin mustasch bli blå.

– Jag färgar den med mascara, i kulören Royal Blue.