Logga in

Många klagar på hyrcyklarna

Kommunen har tagit emot många klagomål från Uppsalabor som är missnöjda med de 1 000 hyrcyklar som placerats ut i stan – och ofta ­lämnas felparkerade av användarna.

Sedan två månader kryllar stan av de grönblåa hyrcyklarna med texten ”EU-Bike”. Affärsidén bygger på att användaren registrerar sig på en app och då kan använda vilken som helst av de 1 000 cyklarna, för att sedan lämna den där det passar. Ett problem som uppstått är att många hyrcyklar står felparkerade på gator, torg och i parker.

– Många tror att det är vi som äger cyklarna så vi har fått en hel del klagomål. Det kan handla om cyklar som blockerar någons port eller ligger i ett dike någonstans, säger Ellinor Wik, trafikplanerare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

– Men vi kan egentligen inte göra så mycket mer än att dels uppmuntra folk till att parkera sina cyklar rätt, dels föra en dialog med företaget.

Viktigt för säkerheten

Om cyklarna utgör en trafikfara så har kommunen självklart rätt att ta bort dem, annars är det upp till företaget Green Economy AB att flytta sina cyklar.

– Vi hoppas att de ska förstå varför det är så viktigt för säkerheten att cyklarna parkeras rätt. Att de inte ska stå i vägen för folk som till exempel är synskadade eller sitter i rullstol. Skulle vi inte få ett gensvar så får vi ta till andra metoder. Redan i dag tar vi ju hand om andra cyklar som stått för länge eller är felparkerade. Det skulle vi ju kunna göra mot företaget också om inte det här fungerar.

Hur vill ni att Green Economy ska agera nu?

– Att de ska flytta cyklar så fort som möjligt om de står i vägen. Vi vill även att de tydligt märker ut cyklarna med information om hur man kontaktar företaget. Deras hemsida är inte jättelätt att hitta än så länge.

I dag krävs inget tillstånd för att placera ut cyklar till uthyrning, så länge de står i ställ. Tyvärr hade Uppsala redan innan Green Economy ställde ut sina cyklar en brist just cykelställ.

Vad händer om cyklarna upptar plats i ställ men ingen hyr dem?

– Vi får i sådant fall se över våra möjligheter att hantera det juridiskt. Vi tycker ju i grunden att det är positivt att företag hyr ut cyklar eftersom det ger fler möjlighet att välja cykeln, det är bra för hälsan och miljön. Men det bygger på att cyklarna ska användas, säger Ellinor Wik.

Enligt Liyang Wang, vd på Green Economy AB som äger cyklarna, gör företaget sitt bästa för att samarbeta.

– När kommunen ringer eller mejlar oss så har vi personal som kör moped eller går runt i Uppsala och flyttar cyklar, säger han.

Är inte informationen på cyklarna otydlig om så många ringer kommunen?

– På cyklarna finns information om hur man skickar felmeddelande till oss genom att använda appen och scanna in information om cyklar som står felparkerad. Vårt telefonnummer finns också i appen.

Nu överväger Green Economy att ställa ut fler cyklar i Uppsala.

– Ju fler personer som delar våra cyklar, desto fler lediga platser finns i cykelställen, säger Liyang Wang.