Logga in
Logga ut

Lyckat slag för integrationen

Att idrott kan underlätta integration är ingen hemlighet. Ett lyckat exempel är ett projekt i Uppsala där kristna svenska och muslimer från Afghanistan tränar och spelar volleyboll tillsammans. Nu planeras en större turnering där lag från hela landet bjuds in.

Det handlar om Krik och Salsal. Krik står för Kristen idrottskontakt och är en kristen, nationell idrottsförening med mycket idrott på programmet. Salsal är en förening för hazarer, en utsatt folkgrupp från Afghanistan, med fokus på både kultur och idrott, bland annat volleyboll.

Integrationsprojektet, som stöds av Uppsalas Rotaryklubbar, startade för ungefär ett år sedan och går ut på att de båda föreningarnas manliga och kvinnliga medlemmar samtränar och spelar matcher mot andra lag.

– Allt började med att jag och Ali Rizai, Salsals ordförande, träffades och lärde känna varandra. Han kom till våra träningar och bjöd in oss att delta, berättar Emanuel Gillberg, Kriks projektledare.

Bildade mixade lag

Först var det bara han som tränade med Salsal. Men snart fick han med sig andra Krikmedlemmar. Nya, mixade lag bildades och man började ha turneringar ihop. Nyligen avverkades den tredje turneringen där sju lag deltog.

Emanuel Gillberg kan inte tänka sig någon bättre metod för integration än just idrott.

– Det är en väldigt bra ingång som många fler klubbar borde satsa på. Men integrationen är en angelägenhet för oss alla. Vi har 150 000 asylsökande i Sverige och gör vi inget för att integrera dem riskerar vi att få ett parallellt samhälle. Det är både lätt och roligt att göra en insats.

Kom hit som flyktingbarn

Salsals projektledare Ali Rizai kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige 2011.

– Jag var nyfiken på att få kontakt med svenskar, för jag ville lära mig språket och integrera mig i samhället så fort det bara gick. Krik blev ett bra ställe för detta. Här kunde jag ju också få spela volleyboll och ha kul, säger han.

Liksom Emanuel Gillberg tycker han att idrotten är en bra nyckel för integration.

– Men det gäller även många andra föreningsverksamheter. Det handlar mycket om att ha ett gemensamt intresse.

Krik och Salsal tänker fortsätta att träna och spela tillsammans och planerar nu också för en större turnering.

– Till den ska vi bjuda in lag från hela landet, så det kan bli riktigt stort. Tanken är att det ska bli någon gång i augusti, berättar Ali Rizai.

Projektet leds och stöds ekonomiskt av Uppsalas åtta Rotaryklubbar.

– Vi vill gärna stötta integrationsprojekt av det här slaget, integrationen är ju en av våra största utmaningar, säger Jaan Grünberg, president för Rotary Norra som leder alla Rotaryklubbars engagemang i projektet.

– Det här med samträning fungerar verkligen jättebra. Jag har själv varit med vid en träning och upplevt vilken bra stämning det är.