Logga in

Ljuset hyllar hela Uppsala

Från 1 november tindrar än en gång tusen ledlampor när Allt ljus på Uppsala är tillbaka. Årets tema ”Uppsala hyllar” är en självkär salut till den egna staden som skiner upp av laser över Fyrisån, lekfulla lampor på Pelle Svanslös och het hångelbelysning i Anders Celsius anda.

Efter förra årets Ingmar Bergman-hyllning så sprider Allt Ljus på Uppsala den här gången sin lyskraft. Den sjunde upplagan av ljusfestivalen startar 1 november och består i år av åtta ljusverk på temat ”Uppsala hyllar”, inspirerade av profiler, platser och fenomen i Uppsala.

– Vi valde ett brett tema där konstnärerna kunde föreslå själva hur de ville bidra, säger Elin Winberg, projektledare på Destination Uppsala.

Fyrisån får en särskilt framträdande plats, med två verk: ”Fyrisljus” mellan Västgötaspången till Islandsbron och ”Glöd över vatten” vid Dombron och Eddaspången.

– Fyrisljus fyller årummet med laserstrålar. Konstnärsgruppen Lightscape United valde platsen för att Fyrisån är en stor samlingspunkt för Uppsalaborna och dessutom en av de stora anledningarna till att Uppsala ligger där det ligger. Verket fokuserar på livet i vattnet, och hur vattnet ger liv.

Glöd över vatten låter eldiga illusioner av kaminsken och flytande lava projiceras i Fyrisåns kalla strömmar.

– Det verket är också coolt och kommer att bli permanent, vilket är väldigt roligt.

Ljusverket ”Mjau”, på Pelle Svanslös lekplats, lyser upp Pelle Svanslös och hans vänner. Det uppmuntrar till lek genom att interagera med barnens rörelser på lekplatsen.

– Det är ju 80 år sedan första boken kom ut så vi blev väldigt glada att ett av verken lyfter fram Pelle. Nu får även Uppsalabor som kanske inte har barn i lekplatsåldern en anledning att besöka den.

Elin Wiberg lyfter också fram ”Hångelbänken” – en het hyllning till ­Uppsalaforskaren Anders Celsius.

– Det är en ”hångelbänk” på Celsiustorget. Konstnären leker med platsens namn och själva graderna, eller vad man ska säga. Temperaturen mellan två personer.

Hur menar du?

– Besökarna är med och påverkar ljusverket. Det mäter motståndet mellan två handtag. Om jag håller i ett handtag och du håller i det andra och vi samtidigt håller i hand så ändras ljuset. Sedan beror det på hur vänskaplig man vill vara. Det är ju rent fysiskt så att vatten leder bättre så om man hånglar så då blir det mer effekt än om man håller hand. Ljuset ändrar färg ju hetare det blir, så att säga. Men man måste inte hångla, säger hon och skrattar.