Logga in

Ljus och färg för mys på balkongen

Oavsett vad du har för budget eller storlek på din balkong, finns flera enkla knep på hur du kan fixa till ditt uterum. Inredaren Sofia Fredriksson berättar hur du gör.

I den andra och sista delen av serien ”Piffa till din balkong” riktar vi fokus på möblering, färg, form och inredning. Sofia Fredriksson på Inredningskontoret i Uppsala delar med sig av några tips.

– Det är viktigt att börja med att fundera över vad man vill använda sin balkong till. Vill man ha någonstans att sitta och fika? Då kanske det passar bäst med ett litet bord och några stolar. Tycker man om att sitta och läsa ute? Ja, då kanske det är bättre att fixa i ordning en myshörna till exempel, säger hon.

Steg två är att se över hur stor balkongen är. De flesta balkonger är ganska små, och det blir lätt trångt med för många möbler och prylar, säger Sofia Fredriksson.

– Du måste anpassa möbleringen efter storleken. Ett vanligt misstag är att klämma in för mycket grejer på balkongen så det ser rörigt ut. Växter till exempel gör det mysigt på balkongen, men jag tycker att man ska satsa på färre men större krukor, annars kan det bli alldeles för plottrigt.

Det finns tre klassiska områden att satsa på när det gäller att inreda sitt uterum; hållbara möbler, i exempelvis rotting, växter och belysning.

– Vill man ha en lugn balkong kan man satsa på några lyktor, medan en ljusslinga ger en mer lekfull inredning. Har man inte möjlighet att få elektricitet på balkongen finns det ju i dag praktisk solcellsbelysning.

Man kan också rikta blicken nedåt, tycker Sofia Fredriksson. Ett tråkigt betonggolv piffas lätt upp med några mattor eller för en mer permanent förändring kan golvet målas om.

– Men glöm inte att dubbelkolla att du har tillåtelse att måla om först!

Ett annat enkelt inredningstips är att använda sig av textilier i olika former.

– En sänghimmel skulle till exempel kunna användas för att skapa ett mysigt krypin på balkongen, samtidigt som det kan fungera som myggnät på kvällen. Sedan vill jag rekommendera duschdraperier. Det finns varianter som liknar tyg mer än plast, men ändå är tåliga för väder och vind. Häng upp draperiet på en stång och täck över en tråkig vägg, tipsar Sofia Fredriksson.

Vilka tips har du för de med en tajt budget?

– Kolla runt i billiga butiker och på loppisar. Och ta fram målarburken! Du kan köpa ett gammalt bord för någon hundralapp och måla om det.

Vilket tips har du till ovana inredare?

– Våga ta ut svängarna! Eftersom balkongen är ett utrymme man använder säsongsvis, kan man vara lite friare. Exempelvis kan man våga ta i lite mer och köra flera kuddar i olika färger och textilier.

Första delen av serien publicerades 2/5. Läs den här!