Logga in
Logga ut

Kvinna inlåst och knivhotad

Mannen ska ha låst ­dörren och hotat döda sambon med kniv. Den tillkallade polispatrullen tvingas spraya honom, men mannen släpps ändå. Kort därefter ska han utsatt sambon för ett sexuellt övergrepp.

Våren 2017 ska mannen, som är i 25-årsåldern, ha stängt in sambon i lägenheten i Luthagen genom att låsa övre låset på ytterdörren. Enligt åtalet har han sedan tagit en kniv och hotat att döda henne. Men sambon lyckas kontakta sin bror som i sin tur larmar polisen. En granne berättar i förhör hur kvinnan skriker:

– Sluta. Gör inte såhär. Du skrämmer mig. Jag vill komma ut. Jag kan inte öppna dörren.

Sexuellt ofredande

När polisen kommer till platsen ska mannen ha gjort våldsamt motstånd och patrullen tvingas att använda pepparspray och sätta handfängsel på honom. Trots misstanke om att han mordhotat sambon släpps han tillbaka i frihet. Det är då mannen ska ha gått tillbaka till lägenheten och förgripit sig sexuellt på sambon i hallen.

– Jag kan inte svara på varför han släpptes eftersom jag inte var jourhavande åklagare då, men det är svårt att inleda en förundersökning när den som blir utsatt inte vill medverka i utredningen. Det är väldigt vanligt i sådana här ärenden. Det är inte så enkelt att ta steget att berätta vad man har blivit utsatt för när man bor ihop och riskerar den gemensamma framtiden med kanske hus och barn, säger Lena Jansson, kammaråklagare.

Grannarna ska flera gånger ha hört bråk, dunsar och skrik från lägenheten och trapphuset. Till slut berättar kvinnan för polisen vad hon blivit utsatt för.

– Mannen är åtalad för grov kvinnofridskränkning och förutom kvinnans berättelse så finns det flera vittnen som styrker åtalet. För att man ska bli dömd för grov kvinnofridskränkning krävs det att gärningsmannen har en nära relation med kvinnan och kränker hennes integritet. I praktiken handlar det om minst tre gärningar under en sammanhållen tid, säger Lena Jansson, kammaråklagare.

Knuffad nedför trappa

Enligt åtalet har kvinnan blivit misshandlad flera gånger och utsatt för olaga frihetsberövande, sexuellt ofredande och olaga hot. Mannen ska bland annat ha knuffat ned sin sambo för trappen, pressat armen mot hennes hals och misshandlat henne på hennes arbetsplats.