Logga in
Logga ut

Krimvårdare piskade fyllerist

Piskrapp med ett skärp, våldsamma grepp och slag. Det utsattes en omhändertagen person för när han skulle släppas från häktet i Uppsala, enligt anmälan till Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. Nu får vakten sparken av ­Kriminalvården.

Det var i november som en berusad man fick tillbringa natten på arresten i Uppsala. Det misstänkta övervåldet ägde rum vid frisläppandet från fyllecellen, efter drygt sex timmar. Våldet ska ha filmats av övervakningskameror och bevittnats av förbipasserande.

Enligt anmälan utsattes mannen för återkommande hot och våld utanför cellen. Efter återlämnandet av hans tillhörigheter ska mannen ha blivit omkullknuffad på golvet och slagen i ryggen av den anmälde vakten. Vakten ska sedan ha kastat ett av klientens smycken i huvudet på honom, slagit honom med hans sko och piskat honom två gånger med hans bälte. Ingenting på filmen tyder på att den omhändertagne varit fysiskt utåtagerande.

Incidenten avslutades ­sedan på gatan utanför häktets baksida, där den nu blödande mannen blev nedlagd på asfalten inför ett stort antal fotgängare och cyklister. Den anmälde kriminalvårdaren var hela tiden i sällskap med flera kolleger.

Regionchefen anser att kriminalvårdaren agerat på ett grovt olämpligt och oacceptabelt sätt, och att förtroendet för honom ”allvarligt rubbats”.

Därför begärs att kriminalvårdaren ska avskedas.

 
 
  • Mest lästa