Logga in
Logga ut

Klimatet röd tråd för grön politiker

Han kommer från ett arbetarhem och blev tidigt socialdemokrat. En grön sådan. Men när Miljöpartiet släppte kravet att Sverige skulle lämna EU bytte han parti. Nu är Lars Friberg ett av toppnamnen på MP:s kommunlista i Uppsala.

Redan under gymnasieåren hemma i Hudiksvall blev Lars Friberg intresserad av hållbarhetsfrågor. Han insåg då att det också fanns behov av folk som kan förstå forskningen och bistå beslutsfattarna med fakta. Efter militärtjänst som fallskärms­jägare pluggade han i Uppsala och på SLU och tog därefter en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer, vid SAIS Johns Hopkins University.

– Det var under masterstudierna jag bestämde mig för att ägna mig åt klimatfrågan. Det är vår tids ödesfråga. Vi har ett ganska litet tidsfönster för att ställa om vårt samhälle, det går att göra men vi måste ställa om nu.

Pappa till färdplanen

Klimatfrågan är den röda tråden i Lars Fribergs politiska engagemang och yrkesliv. Nu jobbar han som politisk sekreterare för Miljöpartiet och var projektledare för partiets klimatfärdplan. Innan dess jobbade han utomlands i tolv år som policyexpert för miljörörelsen i Bryssel, klimatforskare i Potsdam och Rio de Janeiro och som diplomat i Washington.

Sedan tre år tillbaka bor Lars Friberg i Uppsala. Efter ett fyllnadsval är han ledamot i kommunens miljö- och hälso­skyddsnämnd. Inför höstens val står han på tredje plats på MP:s kommunlista, efter Rickard Malmström och Linda Eskilsson.

Om du fick chansen att förbättra tre saker i Uppsala, vad skulle du göra då?

– Införa miljözoner i centrala Uppsala, för renare luft. Intensifiera samarbetet med universiteten och företags­inkubatorer för klimatsmarta innovationer och testbäddar i olika stadsdelar. Bygga spårväg.