Logga in
Logga ut

Klappat och klart för julklappshögen

Gör en god gärning och få en klapp på köpet. Det är den enkla men geniala idén bakom den årliga Julklappshögen på Celsiustorget. ­Måndag 18 november är dags för tomten att inta tronen.

Precis som tidigare år ska en hög julkappspaket, skänkta av butikerna i centrum, fördelas till hugade Uppsalabor. Det hela börjar klockan 18 på måndagskvällen.

För en hundring får man kliva upp till tomten och ta emot ett paket som är värt minst 150 kronor. Under kvällen bjuds det även på glögg och pepparkakor och musik.

Pengarna från Julklappshögen går oavkortat till barnen på lekterapin på Akademiska sjukhuset.

Favorit i repris

Förra året fick personalen här ta emot en check på 23 000 kronor, pengar de fritt kan använda till något som gynnar barnen och verksam­heten.

Vem är det då som ikläder sig den röda tomtedräkten i år? Jo, det blir en favorit i repris, Åke Malmström, Årets jultomte 2016.

– Jag blev tillfrågad om jag ville vara tomte i år igen, för de tyckte att jag gjorde ett så bra jobb förra året. Och det erbjudandet tackar man ju inte nej till. Jag ser väldigt mycket fram emot det!

I fjol kunde Åke Malmström inte följa med till lekterapin för att överlämna checken, på grund av en krånglande rygg. Men i år ska det gå bra.

– Jag går lite stappligt, men jag tar mig fram!

Åke Malmström är 65 år, bor i Jumkil och jobbar åt Högbergs buss i Ramstalund och har agerat tomte i många sammanhang under årens lopp. Uppdraget som Årets jultomte utför han helt ideellt.

– Alla pengar ska gå till barnen på barnsjukhuset, punkt!

Julklappshögen är ett samarbete mellan Uppsala City, Uppsala Handelsförening och Uppsalatidningen.

 
 
  • Mest lästa