Logga in

Kärlekspar vidare till riksfinal

Tack vare ett starkt framträdande och otaliga timmars övande har Amanda Lindqvist och Martin Stenberg tagit sig hela vägen till finalen i Funkisfestivalen. Men under vägen dit vann de också kärleken.

Amanda Lindqvist och Martin Stenberg har gått via deltävlingen på hemmaplan till semifinal på Nalen i Stockholm och den 26 augusti ska de uppträda i riksfinalen på Stockholm Waterfront.

Det är första gången som Uppsala deltar i Funkisfestivalen – Sveriges största melodifestival för artister med intellektuella funktionsvariationer.

Martin Stenberg och Amanda Lindqvist anmälde sig till tävlingen var för sig men Martin gick inte vidare. Det gjorde däremot Amanda som föreslog att de tillsammans skulle framföra en av hennes favoritlåtar – ”Aldrig ska jag sluta älska dig” av Jonas Gardell.

– Jag kunde inte den låten och precis som för alla andra har det varit jobbigt att repetera och träna, men det är bara att göra det, säger Martin Stenberg.

Med i juryn satt bland andra schlagerveteranen Linda Bengtzing.

– Jag var jättenervös innan vi skulle sjunga. Efteråt började jag till och med gråta lite, då allting släppte, säger Amanda Lindqvist.

Amanda Lindqvist är inte helt ovan när det gäller att stå på scen.

– Jag har sjungit i körer sedan jag var liten, och gjort en del shower. Men det här är första gången jag sjunger en duett på scen.

Martin Stenberg är också van att stå framför publik. Han uppträder ofta med både stand-up och sång på fester, och efter succén i Funkisfestivalen fick han sitt första betaljobb som artist.

– Vi fick i uppdrag att sjunga på en fest på UKK, men Amanda var bortrest just då så jag fick köra själv, berättar han.

Men det självförtroendet har han inte alltid haft.

– För några år sedan var jag väldigt överviktig och osäker, men nu har jag gått ner i vikt och vågade. Jag ställde upp i Funkisfestivalen för att få en ny upplevelse.

Något som tog dem hela vägen till finalen var den känsla som framförs på scenen. När Martin kommer in på andra versen och sjunger för Amanda blir hon märkbart berörd när de ser varandra i ögonen. Och det finns en förklaring till den starka känsla de förmedlar.

– Ja, vi är ett par. När vi satt och fikade under en repetition fick jag reda på att Amanda hade gjort slut med sin förra kille, och det var det, minns Martin Stenberg.

Hur kommer man över nervositeten på scen?

– Träna ordentligt så att du känner dig trygg med sången och publiken, säger Martin och Amanda fyller i:

– Och fokusera på att ha roligt!