Logga in
Logga ut

Kärlek över partigränserna

Hon är miljöpartist, han liberal. De delar engagemanget och intresset för politiska frågor, men även bostad – och snart föräldraskap. För Malena Ranch och Mohamad Hassan känner kärleken inga partigränser.

Båda har toppositioner inom sina respektive partier, hon inom regionen, han i kommunen.

De har känt varandra sedan förra mandatperioden, 2010–2014, då de ofta möttes i hårda interpellations­debatter i kommunfullmäktige.

– Jag har alltid beundrat Mohamad som politiker, han är alltid påläst och respektfull, säger Malena Ranch.

– Det där är ömsesidigt! Malena var ju fritidspolitiker förra mandatperioden, men lade väldigt många interpellationer som berörde de sociala frågorna som var mitt ansvarsområde då. Så vi möttes ofta i debatterna, säger Mohamad Hassan.

Började springa ihop

Men det var först på senvåren 2014 som de fick upp ögonen för varandra som något annat än politiska varelser.

– Vi gillar ju båda löpning och träffades i motionsspåret då och då. Vi började prata och springa tillsammans. Det ena gav det andra, säger Mohamad Hassan.

Har koll på stan

De flyttade ihop i en liten etta i Luthagen till att börja med, men bor nu sedan ett par år tillbaka i de nya höghusen på Kvarntorget. Högst upp, på elfte våningen, med en vidunderlig utsikt över hela stan.

– Härifrån kan vi följa alla byggprojekt i Uppsala, vi får en bra överblick, säger Mohamad Hassan.

Ni företräder ju två olika partier på olika sidor om blockgränsen. Ryker ni inte ihop ibland?

– Haha, ja det är många som tror att vi bråkar mycket. Men så är det inte. Vi är nog mer olika som personligheter än som politiker. En fördel är ju att vi förstår varandras engagemang i politiken, att vi exempelvis måste delta i möten både på kvällar och på helger, säger Malena Ranch.

– Ja, det finns en styrka i att ens partner vet vad man sysslar med. Vi vet att vi inte kan kräva att den andra ska vara hemma till middagen eller ha tid att se något på tv tillsammans ... Vi delar samma värdegrund, trots att vi är med i olika partier, och det är väldigt viktigt. Vi har också ett gemensamt projekt utanför politiken, Uppsala Kultur­maraton, säger Mohamad Hassan.

Tjuvkikar ni i varandras almanackor eller skrivelser?

– Nej, det är sekretess på allt sånt. Det skulle inte fungera annars!

Blir snart tre

I slutet av april blir Malena Ranch och Mohamad Hassan föräldrar. För Malena blir det första barnet, för Mohamad det tredje, han har två vuxna barn.

– Den som förlorar valet får vara föräldraledig, säger Mohamad Hassan med ett skratt.

Malena Ranch ler och lägger en hand på sin stora mage. Hon säger inget men ser ut att tänka att det ju går att göra både och.