Logga in
Logga ut

Jakt på rått kött

Nu börjar jakten på blodiga burgare på Uppsalas restauranger. Ogenomstekt kött kan vara livsfarligt och därför ska kommunen utöka sina kontroller.

Trenden med saftiga hamburgare som inte är helt genomstekta fortsätter. Men det malda rosa köttet är förrädiskt och om det inte är hanteraa rätt kan den som äter bli allvarligt sjuk.

– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Ulrika Andersson, statsinspektör vid Livsmedelsverket i Uppsala.

Livsmedelsverket ska nu kontrollera anläggningar som levererar färs eller färdiga hamburgare till restauranger. Kommunerna ska kontrollera restauranger som serverar rätter av ogenomstekt malet kött. Hur många restauranger som säjer medium rare-burgare i Uppsala vet inte tillsynsmyndigheten med säkerhet.

– Om det serveras sådana här hamburgare vill vi till exempel veta hur man jobbar med råvaror, stektemperatur och tillagningstid. Finns det något att anmärka på följer vi upp att det åtgärdas snabbt. Det kan inte heller uteslutas att det i enstaka fall kan bli aktuellt med förelägganden och förbud säger Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen, Uppsala kommun.

Nyligen uppdagades att en restaurang i centrum brast på flera punkter när det gällde tillagningen av hamburgare.

– Det är relativt ovanligt att restauranger säjer medium rare burgare, men vissa matställen har nischat sig på det. Vill man inte ta risken med att få en sådan burgare så bör man som konsument säga till att få den genomstekt. Man kan också kontakta miljöförvaltningen med synpunkter eller anmärkningar på mathanteringen.