Logga in

”Jag kände bara, det här går inte!”

Leia Nordin är ordförande i Uppsalaavdelningen av Feministiskt initiativ, en post hon delar med en annan kvinna. De vill stärka den rosa rösten i kommunfullmäktige och siktar även på att ta sig in i regionfullmäktige.

Det var efter valet 2014 som Leia Nordin bestämde sig.

– Jag kände bara, det här går inte! Nu måste jag engagera mig. Jag hade trott att politiken skulle svänga åt ett mer humant håll, men i stället stärktes högerkrafterna.

Varför blev det F!?

– Jag valde mellan Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Det fick bli F! eftersom jag uppskattar att partiet är så kompromisslöst när det gäller mänskliga rättigheter. Vi är tydliga där, kör vårt eget spår. Jag gillar också att vi har en så platt organisation, vilket ju också det delade ordförandeskapet är ett uttryck för. Demokratin är viktig, det ska vara lätt att komma in om man vill engagera sig.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Hållbarheten, både den ekologiska och den sociala. Människor ska inte behöva slita ut sig och jorden måste få finnas kvar. Jag tror också att miljön kommer att bli en viktig fråga i valet, även om det enligt medierna inte verkar vara en av de största valfrågorna just nu.

En av de frågor Leia Nordin tänker driva i valet är den om heder och hedersrelaterat våld.

– Det behövs fler skyddade boenden. Det behövs också mer kompetens bland personal inom skolan, socialtjänsten och polisen så att de lär sig att känna igen tecknen. I dag är det tyvärr oftast upp till de utsatta själva att söka hjälp.

Om du skulle få förändra tre saker i Uppsala, vad väljer du då?

– Då skulle jag införa sex timmars arbetsdag, avgiftsfri kollektivtrafik och vegonorm som standard inom måltidsservicen i Uppsala. I dag är köttbaserad mat normen, det måste bli tvärtom!