Logga in

Hyllad Tjock-Steffe kan bli serie igen

”Tjock-Steffe” är nominerad till Årets dokumentärprogram på Kristallen­galan. Tv-seriens producent Liam Norberg fick sin gamle vän Stefan Eriksson att tala ut om Uppsalamaffian och Ferrarikraschen. Nu jobbar de med en ny serie – ”Tjock-Steffe i fotboja”.

Tv-serien ”Tjock-Steffe” berättar historien om Stefan Eriksson. Eriksbergskillen som på 1990-talet blev rikskänd som Uppsalamaffians ledare – och på 00-talet världskänd för en bisarr bilkrasch. Nu är den tredelade serien nominerad till Årets dokumentärprogram när branschpriset Kristallen delas ut på fredag 30 augusti.

– Det är så klart jättekul. Jag började filma Stefan redan år 2011 och fick ensamrätt på hans livs historia. Sedan har jag jobbat från och till med projektet i åtta år, säger Liam Norberg som är filmens producent, ihop med John Mork på Nordisk Film.

Liam Norberg – i dag författare och producent boende på Österlen – blev på 1990-talet känd som skådespelare i bland annat ”Stockholmsnatt” och ”Sökarna”. Under samma minst sagt stökiga period lärde han känna Stefan Eriksson.

– Jag minns Stefan som en person som älskade att träna. Han var besviken på systemet och på att han fått ett så långt fängelsestraff. Annars en trevlig kille som man kunde snacka med, som hade ambitioner och som var en drömmare, liksom jag själv. Vi pratade om att hyra ett jetplan och flyga över tidszonerna vid millennieskiftet (skratt).

Sedan skildes deras vägar och de drog åt olika håll i livet. År 2011 möttes de igen och Liam Norberg såg potentialen i en film om Stefans Erikssons liv.

Varför lät han dig göra filmen?

– För att han vågar vara öppnare med mig än med journalister. Han har lättare att öppna sitt hjärta för mig än för någon hårdkokt kriminaljournalist som får honom att känna sig attackerad.

Liam Norberg berättar att han nu jobbar med ännu en tv-serie om Stefan Eriksson.

– Jag har precis filmat klart en spinoff som heter ”Tjock-Steffe i fotboja”. När han blev dömd senast (år 2017, för rattfylla och 26 gram kokain, reds anm) så fick han fotboja. Jag blev godkänd som hans övervakare och ordnade boende åt honom här på Österlen. Den nya tv-serien kommer gå ännu mer på djupet. Stefan har mycket mer att berätta. Allt som har hänt nu har fått honom att reflektera över livet.

Hur är han som vän?

– Stefan är lugn. Han hade sin vilda tid på 1980- och början av 1990-talet. I dag så lever han för familjen och sätter den i centrum, säger Liam Norberg.

Tidningen har sökt Stefan Eriksson för en kommentar. Han har mejlat och bett om att få återkomma.