Logga in

Hyland strider mot dyslexin

Dysleximässan fyller Fyrishov den 18 och 19 oktober. Bland ett 40-tal ­utställningar och ett 30-tal föreläsare finns tv-journalisten Niklas Hyland, som brinner för att ge en röst åt ­landets dyslektiker.

Niklas Hyland har gjort tre tv-serier om dyslexi. UR-programmen ”Dysselecksi”, ”Åsså har jag dyslexi” och ”Jakten på dyslexin” skildrar olika aspekter av den funktionsnedsättning som satt stark prägel på hela hans liv. I programmen har han bland annat intervjuat kända personer med dyslexi, exempelvis prins Carl-Philip, och följt barn som försöker få skolarbetet att fungera.

– Det finns en rörelse som säger att både adhd och dyslexi är superkrafter. Det har jag väldigt svårt att se. Däremot finns det många begåvade dyslektiker som hittar strategier, säger Niklas Hyland som ska föreläsa på Dysleximässan i Uppsala.

Hans egen skolgång var inte lätt. Kanske hade han till slut valt en helt annan yrkesbana om dyslexin hade upptäckts tidigare. Nu sökte han sig först till radio, men väl där så vägrade han läsa upp nyheter.

– Du tappar så mycket när du inte kan läsa. Ditt ordförråd blir bara en tredjedel jämfört med någon som läser skönlitteratur. Det är jättesorgligt att vi blir sämre på att kommunicera med varandra.

Att så lite har hänt sedan han gick i skolan gör honom förbannad.

– För barn generellt har det stått ganska stilla. Tjejers dyslexi upptäcks ofta för sent och för killar blandas det ofta ihop med andra diagnoser. Sedan är det ett lotteri om du hamnar hos kunniga pedagoger. Åtta av tio barn kommer över den här tröskeln bara de får den hjälp de behöver redan från början – och det är en enorm vinst för samhället.