Logga in
Logga ut

Hon tänker ta plats i politiken

Hon kom till Sverige som 19-årig flykting från Libanon. I hemlandet hade hon tänkt utbilda sig till jurist, men här i Uppsala tog livet en annan vändning. Viviane Obaid blev florist och egen företagare – en mycket prisad sådan. I höstens val kandiderar hon till kommunfullmäktige för Centerpartiet.

– Politiken har alltid varit en del av mitt liv, min mamma var politiskt aktiv så det är något jag är uppväxt med. Mitt eget engagemang tog fart i samband med flyktingkrisen. Jag ville verka för att skapa fler jobb till nyanlända och bästa sättet för detta är att underlätta för företagen. Sänker man skatten och arbetsgivaravgiften så kan fler få jobb och snabbare komma in i det svenska samhället, säger Viviane Obaid.

Gick med i partiet

För ett och ett halvt år sedan gick hon med i Centerpartiet och står nu på plats åtta på partiets kommunlista. Centern har i dag sex ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige.

– Jag räknar med att komma in i kommunfullmäktige, vi går framåt i valet.

Varför blev det just Centerpartiet?

– För att partiet vill gynna ensamföretagare och månar om de små företagen och för att man satsar mycket på miljön, en fråga som jag också känner väldigt starkt för. I mitt företag kör vi med elbilar, ledbelysning och mycket lokalproducerat. Vi var också nominerade till Årets hållbara företag 2018 av Företagarna Uppsala.

Viviane Obaid tror att just miljöfrågorna tillsammans med integrationen blir de viktigaste frågorna i årets val.

Om du fick ändra på tre saker i Uppsala, vad skulle du göra då?

– Sänka skatten och arbetsgivaravgifterna för småföretag. Ta bort arbetsgivaravgifterna för de först anställda hos ensamföretagare. Stärka äldreomsorgen så att den blir bättre för våra gamla.

inger@uppsalatidningen.se