Logga in
Logga ut

Hög tid att flagga för hembygden

Upplänningar är för dåliga med att flagga för sin hembygd. Det tycker Upplands Fornminnesförening och hembygdsförbund som nu inlett en kampanj för den rödgula landskapsflaggan.

– Vi vill att fler ska välkomna vänner, besökare och turister genom att ha Upplandsflaggan hissad i flaggstången eller på fasaden, säger Göran Ulväng från Upplands Fornminnesförening och hembygdsförbund.

Varför är det viktigt?

– Det handlar om regional och lokal identitet och framförallt är det ju ett sätt att få folk att känna sig välkomna. Jag är själv sommargotlänning och har alltid tyckt att det ser så trevligt ut med alla gotlandsflaggor som vajar överallt där.

Varför är landskapsflaggor så sällsynta här?

– Kanske för att Uppland historiskt varit en del av den svenska statsbildningen och att man därför inte känt behov av en regional identitet.

Göran Ulväng betonar att han inte ser någon motsättning i att värna den lokala och regionala identiteten och att vara öppen för andra kulturer:

– Det finns absolut inga nationalistiska förtecken i detta.

Officiellt bruk

Upplands landskapsflagga används i dag mest i officiella sammanhang, exempelvis av länsstyrelsen och Upplands nation. Men det är alltså fritt fram även för privatpersoner att flagga med den.

– Den saluförs av alla flaggfabriker och av oss i Upplands Fornminesförening och hembygdsförbund, under kampanjen också till förmånligt pris. Det finns flaggor, fasadset och även bordsvimplar, säger Göran Ulväng.

Allt överskott från förbundets försäljning går till att stötta enskilda hembygdsföreningars verksamhet samt till vården av Kvekgården, en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats.

Kampanjen för landskapsflaggan inleddes i juni.