Logga in

Hela stan redo för bandyfesten

Vad är väl en bandyfinal på Studan? Den kan vara dötrist och lång­tråkig och alldeles… ­alldeles underbar. Det är också en jäkla massa mer än bara en SM-final. Nu börjar tre dagar av bandyfeber i hela ­Uppsala.

Att bandyfinalen är tillbaka i Uppsala har väl ingen missat. Efter fem floppartade finaler i Stockholm väntar nu en Uppsalahelg som på alla sätt präglas av bandy.

– Det har varit minst sagt hektiskt men fantastiskt kul. Vi tror på en folkfest hela helgen, säger Ola Rosén, projektledare (”bandygeneral”) för Bandyfinalen Uppsala.

Ola Rosén som senast arbetade i spelbranschen på Malta har inte haft några problem att hålla uppe värmen i Uppsala. Studenternas har på kort tid byggts ut för att ta 20 500 åskådare. Fler än 12 000 biljetter var sålda redan i fredags, innan det ens stod klart vilka lag som ska spela finalen, och vid Upp­salatidningens pressläggning återstår ett fåtal biljetter.

Återkomsten lockar

– Många lockas av att bandyfinalen är tillbaka i Uppsala. Biljettrycket har varit stort ända sedan biljetterna släpptes och vi har hela tiden legat några tusen över år 2012, när finalen senast spelades i Uppsala.

Efter åren på halvtomma Stockholmsarenor har arrangörerna försökt utveckla konceptet till en tredagarsupplevelse med starkt Uppsalafokus.

– Vi har tagit det som har varit bra från tidigare år i Uppsala men också moderniserat finalen med mera fokus på Uppsala och stoltheten över att finalen är tillbaka, säger Ola Rosén.

I år börjar finalfestligheterna redan under torsdagen (15 mars) när allmänheten bjuds in till familjeaktiviteter med ”Skridskokul” på finalfärdiga Studenternas kl 17–21. Här märks Uppsalaprägeln bland annat genom att Pelle Svanslös och Maja Gräddnos deltar i skridskoåkning med discomusik, gratis varm choklad och korv med bröd. Den som vill kan köra hinderbana på tid och göra mål på landslagsmålvakten Linda Odén. De bästa dam- och herrtiderna vinner biljetter till SM-finalerna.

På fredag 16 mars spelas tre ungdomsfinaler på Studan – för P18 (kl 11), F17 (kl 15) och P20 (kl 19). Under fredagen bjuder även Bandy­finalen och Flustret in till afterwork med fri entré och gratis buffé från kl 16.

Välgörenhetspromenad

Och på lördag 17 mars, finaldagen, blir det som vanligt bandyfrukostar (pyttipanna och öl) på en rad restauranger runt om i staden (se faktaruta). På morgonen, från 9.30 arrangeras Bissen Brainwalk, välgörenhetspromenaden till förmån för hjärnforskning. Den leds av Mathias ”Bissen” Larsson, trefaldig svensk mästare i bandy, som överlevde en kraftig stroke. Startplats är Segerstedthuset, von Kraemers allé 2 och promenaden avslutas på Studenternas inför damernas bandy­final.

På Studenternas avgörs så både dam- och herrfinalen, liksom Bandyhjärtats Miniallsvenska.

Damfinalen, AIK-Skutskär, spelas kl 11 och kl 16 avgörs herrfinalen mellan de klassiska bandylagen Sand­viken och Edsbyn.

Ingen hotbild

För evenemangspolisen Magnus Sundberg har samordningen av säkerheten kring bandyfinalen pågått sedan det stod klart att den återvänder till Uppsala. Med 20 500 åskådare samt ännu fler människor som rör sig i centrum krävs en mängd förberedelser och informationsutbyte med poliser och supportrar i andra delar av landet. Finns det till exempel supportergrupper som kan ställa till med problem? Svaret i det här fallet är nej.

– Det här är en folkfest som inte har några konkreta hot riktade mot sig. Sedan kommer det alltid vara en del överförfriskade människor som suttit och druckit på supporterbussar. Berusningsnivån är den största riskfaktorn vad gäller ordningsstörningar, säger han.

I övrigt uppmanar han besökare att vara ute i god tid och helst lämna bilen hemma. Det kommer att uppstå köer både vid insläppet till arenan och i trafiken, när bland annat Dag Hammarskölds väg stängs av i norrgående riktning. Sjukhusvägen är också avstängd, liksom delar av Västra Ågatan.