Logga in
Logga ut

Hård kamp för mjuk linje

Kampen lönade sig. Efter protestmöten, skrivelser och namn­insamling får de äldre i Nyby nu tillbaka sin bussförbindelse.

Den 26 mars tas busshållplatsen på Leopoldsgatan i Nyby åter i bruk. Härifrån ska det då gå att åka till entrén vid Willys och Citygross och sedan till norra vid Gränby centrum och tillbaka, via en ny mjuk busslinje.

– Till att börja med kommer linjen att trafikeras av en färdtjänstbuss som tar 10–12 passagerare. På sikt ska det bli en vanlig buss, men nu är det inte tillräckligt med utrymme för en sådan på platsen, säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden inom Region Uppsala.

Ni har tidigare varit rätt negativa och hänvisat till begränsade resurser. Vad har förändrats?

– I det här fallet har vi sett att vi kan använda oss av befintliga resurser, vi behöver inte ta in fler förare. Det finns ­uppenbarligen också ett behov av den här förbindelsen.

Bussen ska gå två turer i timmen under lågtrafik mitt på dagen. Förutsättningen är att kollektivtrafiknämnden klubbar förslaget vid sitt sammanträde 20 mars.

Den mjuka linje som tidigare trafikerade trygghets­boendet försvann vid omläggningen av busslinjenätet i augusti. En förändring som vållade många protester. I oktober hölls ett möte på trygghetsboendet och strax därpå startades en namninsamling. PRO Svartbäcken skickade också en skrivelse till kollektivtrafiknämnden och vädjade om en snabb lösning.

– Förslaget om en ny mjuk linje från Nyby Trygghets­boende till Gränby Centrum är mycket positivt. Det visar att det lönar sig att försöka påverka, säger Anita Berger, ordförande för PRO Svartbäcken.

 
 
  • Mest lästa