Logga in

Här är stans mest spelade artist

Rasmus Gozzi sitter i en Uppsalavilla och sprutar ur sig musik. Varje vecka en ny partylåt, ofta om sprit eller sex. Moderna raggare älskar honom och han har 100 miljoner lyssningar på Spotify.

”Halleluja! Vi är bukisar!” skrålar en sakral röst ur högtalarna. Rasmus Gozzi skrattar åt sin refräng om att vara buksvåger, alltså ha legat med samma person som någon annan.

– Lyssnare hörde av sig och ville att jag skulle göra en låt om bukisar. Så kan det gå till. Eller så frågar de hur många jag har legat med, säger han och spelar upp sin tralliga rapdänga ”Alla jag har legat med” där han rabblar en massa namn. Sedan klickar han fram han en annan ny låt – en rock’n’roll-rökare för juletider, med hooken ”gör som tomten och drick massa sprit”.

Vi är i lantliga Vreta, söder om Uppsala. Här bor Rasmus Gozzi ihop med en barndomskompis från Eriksberg, artisten André Zuniga. Rasmus hyr den arkitektritade villan av en släkting men tänker köpa loss den inom kort och installera jacuzzi. Övervåningen är ombyggd till studio, med datorer, keyboards och inspelningsbås. Väggarnas ljudisolering har tyvärr inte hindrat grannarna i det fridfulla grannskapet att flippa på musiken som manglas fram här dagligen.

– Jag började rappa när jag gick i högstadiet. I gymnasiet lärde jag mig att producera egen musik. Då blev det mer ”fjortisdunk”, säger Rasmus Gozzi och låter untz-untz-untz.

Särskilt stor är han bland unga raggare. Musiken är besläktad med Eddie Meduza och handlar ofta om sprit, bilar och sex. Men med mer dunk, elektroniska eurovibbar och bröliga saxofoner. Han visar en bild på ett publikhav med 4 000 raggare i Mantorp.

– I somras spelade jag mycket ute. Men det blev för mycket, så jag gör inga konserter längre. Jag har slutat dricka också, även om det inte hörs i musiken.

Mellan år 2013 och 2015 var han sajnad av Adam Alsing och Daniel Breitholtz på musikbolaget MVP Management.

– Jag lärde mig mycket av att den tiden. Hur man kan tjäna pengar på musik – om man sköter affärerna själv.

Så han startade eget. ­Planen blev att släppa minst en låt varje vecka. Och det har han gjort i snart fyra år.

– Efter ett år kunde jag leva enbart på musiken. Mitt företag omsätter miljoner och jag är uppe i över 100 miljoner Spotifystreams, säger han.

En hisnande uppgift som är svår för mig att dubbelkolla men den öppna statistiken (bara för topplåtarna) visar cirka 30 miljoner spelningar. Så totalt 100 millar är knappast omöjligt, med tanke på att Rasmus Gozzi har släppt 220 låtar.

– Från och med 2020 ska jag släppa två låtar i veckan, en på svenska och en på norska.