Logga in

Han vill göra konst av ditt dna

Anders Lind är Uppsalaforskaren som slog in på ett oväntat spår. Med sitt nystartade företag Pixel Biology vill han skapa konst och tatueringar av kundens unika dna.

Efter ett decennium i universitetsvärlden doktorerade Anders Lind tidigare i år i evolutionsbiologi. Sedan växlade han in på ett helt nytt spår – konst och tatueringar.

Med sitt nystartade företag Pixel Biology använder han vetenskapen för att skapa tatueringar och konst till kunder som vill testa något nytt och fullständigt personligt.

– Jag använder samma metodik som inom forskningen för att låta kunden se sitt eget dna.

Redan som student fascinerades han av den estetiska skönheten i exempelvis dna. När Anders Lind senare insåg att just dna-motiv hade blivit en trend bland tatuerare fick han en idé.

– Såvitt jag vet har ingen tidigare skapat motiv baserat på en persons verkliga dna. För mig är det viktigt att det jag tar fram är garanterat korrekt ur ett vetenskapligt perspektiv.

Vid beställningen av en tatuering eller ett konstverk får kunden helt enkelt göra en kindsvabb med tops. Sedan tar Anders Lind dna-provet till sitt labb och återvänder med en visuell presentation.

Vad gäller tatueringarna kommer han inte tatuera själv, utan ta fram ett underlag med kundens dna-spiral till tatueraren. Anders Lind kommer dock själv att skapa canvaskonsten som baseras på beställarens dna-sammansättning.

– Man kan kalla det ett självporträtt av dna. Du kan även beställa tavlor baserade på dina barns dna och se hur det liknar ditt eget och den andra förälderns.

Målet är att inom kort ta fram färdiga prototyper för canvaskonsten och tatueringarna.