Logga in
Logga ut

Hade 40 kilo knark hemma

Genom Blocket hyrde 23-åringen en lägenhet i Svartbäcken. Knappt en månad senare stormade polisen in och hittade 29 kilo hasch, ett halvt kilo kokain och två skjutvapen. På fredag inleds rättegången.

I maj spanade Uppsalapolisen mot en lägenhet i Svartbäcken. Misstanken var att där hanterades narkotika, bland annat då en man setts kasta ned paket från ett fönster till en cyklist nedanför.

När polisen går in i lägenheten den 28 maj sitter en 23-åring framför tv:n. Han erkände direkt att det fanns vapen och droger i lägenheten.

”Otroligt potent kokain”

Vid husrannsakan hittas närmare 29 kilo hasch, 552 gram kokain, en revolver och en pistol med ammunition. 23-åringen åtalas även för cirka 11 kilo marijuana som efter att polisen hittat rester i lägenheten erkänt att han förvarat.

Enligt åklagare Elin Blank är det uppenbart att mannen haft narkotikan för att sälja.

– Jag bygger det på fynd som försäljningsanteckningar, förpackningsmaterial, vågar som ser ut att ha använts och utblandningsmedel för kokain. Kokainet är dessutom otroligt potent, det är av en styrka (86 procent, reds anm) som kan spädas ut ett antal gånger.

Enligt 23-åringen själv skulle han aldrig sälja narkotikan. Han erkänner innehav men säger att han bara varit en ”springis”, hjälpreda, åt andra kriminella som han förvarade narkotikan åt.

23-åringen, som är skriven i en annan del av Uppsala, hade hyrt lägenheten i andra hand. Lägenhetsinnehavaren berättar i förhör att flera personer var intresserade av att hyra lägenheten som hade annonserats ut på Blocket. Men 23-åringen var beredd att betala mest.

På fredag 31 augusti åtalas han för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Elin Blank tror på ett långt fängelsestraff.

– Med hänsyn till mängden och att jag anser att det inte bara handlar om passiv förvaring så anser jag att han ligger nära maxstraffet för grovt narkotikabrott, det vill säga sju års fängelse.