Logga in
Logga ut

Gränby klarar biffen

Den 26 april avgörs årets Skolmatsgastro, en tävling som främst kan liknas vid ett SM i skolmat. Men redan nu står det klart att Gränbyskolans mat tillhör topp tre i landet.

Restaurang Lugnet heter skolbespisningen i Gränbyskolan. Men den här dagen gör den knappast skäl för namnet. Förutom eleverna från Gränbyskolan och Liljeforsskolan trängs ett antal inbjudna vip-gäster, jurymedlemmar i vita rockar och reportrar och fotografer i lokalen. Det är ju i dag som delfinal fem i Skolmatsgastro ska avgöras.

I köket råder en febril aktivitet. Men de tre skolkockarna Jakob Andersson, Emelie Ek och Nathalie Lindmark Bonnevier i Lag Gränby verkar ha koll på läget, trots att deras uppdrag för en utomstående tycks övermäktigt: förutom att se till att Gränbyskolans och Liljeforsskolans cirka 700 elever får sin lunch i tid den här dagen ska de fixa fina upplägg av den egenkomponerade menyn till juryn och vip-gästerna.

”Betyder jättemycket”

Gränbyskolans rektor, Anders Danell, går omkring och myser mitt i röran.

– Den uppmärksamhet det här ger oss betyder jättemycket, det är bra att få synas i ett sådant här positivt sammanhang. Skolmaten är ju också något som engagerar många, det är det ämne vi får flest frågor om av föräldrarna.

Wivianne Sundbom, enhetschef för Måltidsservice inom Uppsala kommun, ler ikapp med rektorn.

– Jag är stolt och glad. De tre som tävlar här i Gränbyskolan är ju väldigt duktiga, men alla åtta som jobbar i köket här gör ett kanonjobb, säger hon.

”Lite lagom nervösa”

Strax efter klockan 12 börjar det lugna ner sig köket. De sista rätterna är upplagda och utburna och kockarna kan börja andas ut.

– Det var lite småstressigt, men vi var lite lagom nervösa och allt gick bra, summerar Nathalie Lindmark Bonnevier och de andra nickar instämmande.

Till final

Några dagar senare meddelas att Gränbyskolan tagit sig vidare till finalen och tillhör de tre bästa i landet.

Lag Gränbys meny bestod av rostad majssoppa med råggrissini, kycklingklubba med potatiskaka, dragon­crème, garbanzosallad och picklade betor samt pasta med oliver, tomat och kapris samt timjansbröd.