Logga in

Gottsundamusiker vill bli störst

Gottsundarapparen HBJ började ­skapa musik för ett år sedan och har nu släppt sin första EP – inspelad i en kompis garderob.

– Det känns skitbra verkligen. Första låten spelades in redan i december, men vi har haft lite problem med att få till studiotid, så vi har fått vänta med att få resten helt klart. Vi spelade faktiskt in ”Fuck it” i min kompis garderob med filtar och skjortor som isolering.

Rapparen Henry Bukenya Junior, med artistnamnet HBJ, har blivit kallad en svensk Playboi Carti – men till skillnad från sin amerikanske motsvarighet har han endast sysslat med musik i cirka ett års tid.

– Jag har alltid haft ett musikintresse, men jag hade inte alls lyssnat på så mycket ”old school” hip hop och så innan jag började själv. Så här i efter hand tänker jag att jag borde ha satt igång med musik mycket tidigare i livet.

Hur gammal är du nu?

– 21. Det känns både kul och jobbigt att bli äldre, säger han och skrattar till.

För honom har musiken blivit en ventil och ett sätt att uttrycka sig, både genom text och känsla. Trots att han, enligt honom själv, upptäckte kärleken till musik relativt sent, är han nu säker på att det är just detta han vill göra och bli ihågkommen för.

– The sky is the limit. Jag vill vakna upp och tänka, skapa och leva musik – bara köra på och inte fastna vid eventuella hinder som kan uppstå. Man kanske inte kan glida på en räkmacka och tro att saker bara sker, men vill man något tillräckligt mycket och kämpar för det så kommer det att hända till slut. Det är just det som ”Fuck it” handlar om.

Vad har gjort dig så driven och målmedveten?

– Mina föräldrar. Jag har alltid fått testa mig fram och gjort sådant jag tycker är kul utan pekpinnar och prestationskrav. Inget har liksom varit omöjligt.

Henry Bukenya Junior växte upp, och bor fortfarande, i Gottsunda – precis som resten av familjen. Han erkänner att det nog hade varit lättare att göra det han gör om han bodde i Stockholm, men har ändå inga direkta planer på att lämna sitt Bandstolsvägen.

– Gottsunda har format mig, och fortsätter att ge min inspiration. Nu ser det ju tyvärr lite annorlunda ut, men förr var det ett otroligt familjärt och sammansvetsat område – varje dag var som ett sommarlov.

Vad blir din utmaning framöver?

– Att nå ut och knyta fler kontakter – man kommer ofta rätt långt på att prata med folk om sina ambitioner och mål.

Och vilka är de?

– Starta ett eget skivbolag och skapa musik på heltid – jag vill ju bli störst i Sverige.