Logga in

GoT-feber över Uppsala

Inför sista avsnittet av Game of Thrones är hajpen total. Inte minst i Uppsala – med temafester, organiserade visningar och ett ovanligt intensivt GoT-googlande. Kanske för att vår stad har sin egen historia av galna kungar, svek och ond bråd död.

Vem blir drakmat? Vilka går till sängs? Vem intar Järntronen? I fikarum, hissar och busskurer pågår snacket – och hummandet av signaturmelodin – inför det sista avsnittet av Game of Thrones.

– Game of Thrones är mitt i prick. Jag tror att den stora populariteten uppstår precis i brytningspunkten mellan det nördiga och det coola, säger Yaee Oviedo.

Han är Uppsalastudent och förstekurator på Gotlands nation, som redan inför säsongspremiären för en månad sedan höll en stor ”GoTlands-gasque”. Utklädning, svärdfäktning och häxkonster stod på menyn. Yaee Oviedo var själv utklädd till Jon Snow och återuppstod från de döda.

– Sedan dess har vi träffats för att se säsongen tillsammans. Självklart måste vi hitta på något extra till sista avsnittet, säger han.

Samtidigt har Uppsalas teknologer anordnat storskärmsvisningar av Game of Thrones på Ångströmlaboratoriet. Intresset för den episka fantasyserien tycks av någon anledning särskilt starkt här i Uppsala. Enligt en ny undersökning av företaget Shopalike är Uppsala den svenska stad som är näst mest besatt av Game of Thrones. Bara i Robertsfors sker fler Googlesökningar per capita på orden ”Game of Thrones”.

Ett stenkast från Gotlands nation tornar Uppsala domkyrka upp sig. Innanför de stora portarna så rycker visningsansvariga Annika Franzon på axlarna.

– Mina barn tycker om Game of Thrones men jag har lite svårt för fantasy. Verkligheten överträffar oftast fantasin, säger hon och berättar sanna Uppsalahistorier om galna kungar, svek och kallhamrade mord.

Mer om det strax. Vi tar hissen upp till domkyrkans skattkammare. Här finns Sturedräkterna, som faktiskt har en koppling till tv-serien. De har ställts ut i Stockholm jämte kläder från Game of Thrones, till exempel stod Erik XIV:s kröningsmantel från 1561 bredvid kung Joffrey Baratheons mantel från tv-serien.

Parallellen mellan de två tokiga kungarna blev ännu tydligare då Sturedräkterna dessutom är blodbesudlade och knivskurna efter de ökända Sturemorden. Ett illdåd som kvalar in på listan över...

De mest ”GoTiga” dagarna i Uppsalas historia:

1. Långfredagsslaget

På långfredagen år 1520 drabbar mellan 4 000 och 7 000 svenskar och danskar samman mitt i Uppsala. Tusentals soldater huggs ihjäl i Slottsbacken och begravs sedan på platsen. År 2001 upptäcktes där en massgrav med rester från slaget.

GoT-jämförelse: Det smutsiga slaget ”Battle of the Bastards”, där liken staplas på hög. Eländes elände.

2. Sturemorden

Den 24 maj år 1567 låter en sannolikt sinnesförvirrad och paranoid kung Erik XIV avrätta fem misstänkta konspiratörer i den svenska högadeln. Tre av dem tillhör släkten Sture och en av dem hugger kungen ihjäl själv.

GoT-jämförelse: Kung Joffreys helhjärtade försök att utrota Ned Stark och hans avkomma.

3. Slaget om Uppsala

Den 19 maj 1521 erövrar Gustav Vasa Uppsala. Slaget om Uppsala var en del av Befrielsekriget. Den danska sidan hade dragit sig tillbaka till Uppsala där man dagen innan slaget deltagit i en traditionell fest. Då gör den svenska bondehären ett överraskningsanfall mot ärkebiskopsgården, en medeltida ringmursborg i Uppsala (i dag Universitetsparken), och lyckas storma den.

GoT-jämförelse: Invasionen av King’s Landing, möjligen. Minus skeppen och den där gröna napalmsörjan. Okej, kanske lite långsökt...