Logga in

Glassförsäljarna hoppas på rekordvärme

Så fort de första solstrålarna tittar fram och siffrorna på termometern klättrar uppåt börjar säsongen för stadens glassförsäljare. Nu hoppas de på ännu en rekordvarm sommar.

Förra året slogs inte bara rekord i värme, utan även i glassförsäljning. Enligt TT slog Sia Glass rekord under maj förra året. Bolaget hade i slutet av månaden sålt tre miljoner liter mer glass jämfört med året innan, vilket var en ökning med 50 procent. Triumf Glass hade fram till mitten av maj 2018 sålt 60 procent mer glass jämfört med året innan.

Baki Yildirim är butikschef på Gottis på Stora torget. Han hoppas på ännu en svettig sommar.

– Förra året blev det ju sommar redan första maj och sedan följde tre månader av samma värme och bra försäljning. Vi hoppas såklart på samma sak i år, säger han.

Kön ringlar sig lång nerför Drottninggatan. Det är en varm dag i Uppsala, varmare än vanligt under den här tiden på året. Varenda parkbänk och uteserveringsplats är upptagen av sollapande Uppsalabor. Det blir äntligen systrarna Paula och Fanny Mönnigs tur i glasskön.

– Det blir mjukglass för mig – med strössel. I dag vill man fira värmen med en glass, säger Paula Mönnig och räcker över en sedel till kassören.

Det är stressigt med så många kunder på Gottis, och nästan ingen i butiken har tid att prata.

– Trippelchoklad är en bästsäljare. Vi har alla möjliga smaker; morotskaka, cheesecake, kladdkaka...

Hur är konkurrensen i stan?

– Jag har jobbat i 32 år och har aldrig tyckt att det varit någon vidare hård konkurrens. Vi har 28 olika glassmaker – största glassutbudet i Uppsala, skrattar Baki Yildirim och scoopar upp en kula kokosglass.

På Landings konditori vid Forumtorget drog säsongen igång i slutet av april.

– Vi brukar följa vädret, men glassen har varit väldigt efterfrågad ett tag nu. Under dessa soliga dagar är det många som vill ha glass, säger Maria Fredriksson som har jobbat extra på Landings konditori i ungefär ett år.

Här satsar man på hemlagad glass efter italienska recept.

– Jag tror att många lockas av hemgjord glass och lite nya smaker. Just de första vårdagarna vill man passa på att lyxa till det lite extra också, säger Maria Fredriksson.

Smakerna byts ut då och då, men klassiker som vanilj, jordgubb och choklad säljer alltid bra tillsammans med lite mer annorlunda smaker som bananasplit och peanut-caramel.

– Men våra bästsäljare är pistage och hasselnöt. Förra året hade vi en speciell glass, mojitoglass som var väldigt god!