Logga in

Fördröjd premiär för nya Filmstaden

Planerna på en ny Filmstad i Uppsala går framåt. Men inte riktigt så snabbt som planerat.

– Det krävs en del ändringar i detaljplanen, så det tar lite längre tid än jag hoppats på, säger Torbjörn Axelsson, fastig­hetschef på Uppsala Akademiförvaltning.

Uppsalatidningen skrev redan 2015 om den nya stora biograf som SF Bio tillsammans med Uppsala Akademiförvaltning och NCM Development planerar korsningen Dragarbrunnsgatan- Klostergatan. Då talades det om att Filmstaden skulle kunna stå klar 2018.

Granskning

– Men någon byggstart i år blir det troligen inte. Samrådet kring detaljplaneändringen är klar och nu pågår granskning. Först när den är klar kan vi ansöka om bygglov. Men både vi, SF Bio och kommunen hoppas att det här ska gå i lås, säger Torbjörn Axelsson.

Kontorshuset rivs

Tanken är att det befintliga kontorshuset i hörnet Dragarbrunnsgatan-Klostergatan ska rivas och ersättas med en ny byggnad som dels inrymmer biografen, dels restauranger.

– Byggnaderna som ligger ut mot S:t Olofsgatan och Kungsgatan berörs inte av förändringarna, säger Torbjörn Axelsson.

Den som går förbi kontorshuset kan se att många lokaler nu är utrymda.

– Vi har börjat tömma huset, det är ju en process som tar lite tid. De hyresgäster som är kvar nu har korttidskontrakt.

Gamla bion stängs

Vad som ska hända med den nuvarande Filmstaden, på Västra Ågatan, är inte bestämt än. Även den fastigheten ägs av Uppsala Akademiförvaltning.

– Vi har lite olika uppslag, men förändringen där ligger minst tre år framåt i tiden, säger Torbjörn Axelsson.

Större och modernare

Den nya Filmstaden kommer att bli betydligt modernare och större än den nuvarande.

– Det blir stor skillnad, den nuvarande är ju byggd 1983. Den nya biografen får större salonger, sluttande parkett, stora dukar och den senaste tekniken när det kommer till projektorerna. Vi räknar med att det ska rymmas ungefär 13 salonger, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

Royal blir kvar

Tidigare har uppgetts att även biografen Royal kan komma att stängas när den nya filmstaden öppnar, men så blir troligen inte fallet.

– Royal har fungerat bra för vuxenfilmer på senare tid så den behåller vi förmodligen, säger Thomas Runfors.

Biograf i Gränbystaden

Som Uppsalatidningen tidigare rapporterat smids också planer för fem nya biosalonger i Gränbystaden. Nordisk Film och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg samarbetar kring projektet som ska förverkligas i den södra utbyggnaden av Gränbystaden, i anslutning till ett nytt torg där, Sara-Stinas torg. Salongerna ska ha plats för uppemot 450 personer.

Nordisk Film är en del av ­Egmont, Danmarks största mediekoncern, och driver biografer Danmark och Norge. Hittills har man inte haft några biografer i Sverige, men i november 2018 begås premiären. Och det sker alltså i Uppsala.