Logga in
Logga ut

Föräldern: "Det akuta läget måste lösas nu"

Jessica Stigsdotter Axbergs dotter fick inte sin adhd-medicin i tid. Det bidrog till koncentrationssvårigheter och slutade med att dottern fick stanna hemma från skolan.

Båda Jessica Stigsdotter Axbergs barn har diagnosen adhd. När hennes tioåriga dotter inte fick sin medicin i tid beslöt sig mamman för att hon skulle stanna hemma från skolan under två dagar.

– Det är omöjligt för henne att sitta still och koncentrera sig utan medicinen. När all energi går åt till att bara lyssna och sitta still finns ingen energi kvar till att jobba med skoluppgifterna. Det skapar ångest, säger hon.

Familjen bor i Skokloster och innan BUP i Enköping stängdes i somras var det dit som familjen vände sig för att förnya recept. Problemen började när hon för cirka en månad sedan via medierna fick veta att mottagningen flyttat till Uppsala.

– Det såg jag i Enköpingsposten, men ingen hade kontaktat mig om det. säger hon.

Som vanligt ringde hon in för att förnya barnens recept via en telefonsvarare, men när 1,5 vecka gått hade medicinen ännu inte förnyats. I vanliga fall ska det ta max fem dagar. Hon ringde BUP-akuten i Uppsala och fick veta att det var flera hundra ärenden som låg före.

– Det är ett akutläge och det måste lösas nu, säger hon.

Jessica Stigsdotter Axberg känner samtidigt för personalen på BUP.

– Jag, och flera föräldrar från Attention Håbo stöttar de som jobbar där och vill inte att de ska sjukskriva sig för att situationen är ohållbar. Då skulle det bli katastrof.

Fotnot: Jessica Stigsdotter Axberg är ordförande i Attention Håbo, en intresseförening för personer med psykiatriska funktionsnedsättningar och deras anhöriga.