Logga in
Logga ut

"För mig är föreställningen en skräckis"

Sara Giese är regissören bakom "Fattigfällan": baserad på en roman där en f-skattare faller igenom trygghetssystemet och blir offer för det sårbara skyddsnätet.

Det är en timme innan dagens repetitioner av "Fattigfällan" drar igång – för första gången inför publik.

– Det är de roligaste repen – det blir liksom på riktigt, säger regissören Sara Giese när vi slår oss ner utanför Lilla Scen på Uppsala stadsteater. Hon trivs här.

– Det är en lagom stor teater med bra människor. Men jag har även en personlig relation till Uppsala genom att min man kommer härifrån och att vi har vänner i stan.

"Fattigfällan" är gestaltad genom huvudkaraktären Beata – en f-skattare som faller genom trygghetssystemet och blir smärtsamt medveten om hur sårbart det sociala skyddsnätet är när katastrofen sker. Sara Giese arbetar ofta med nyskrivet material, eftersom hon helst speglar och lyfter aktuella samhällsfrågor – frågor som inte alltid är så lätta att prata om efter att ridån gått ner.

Vad betyder "Fattigfällan" för dig?

– För mig är föreställningen en skräckis. Samhället sänder ut tydliga signaler om att f-skatt är att föredra, samtidigt som det just i vår bransch finns mycket osäkerhet – frilansande och arbetslösa perioder. Så budskapet ligger väldigt nära.

Berätta om arbetet – skiljer det sig från andra uppsättningar?

– Eftersom det är en monolog så blir det speciellt, och otroligt viktigt att hela tiden hålla energin och koncentrationen uppe och lägga extra fokus på att ge liv åt berättelsen. Det blir även ett tätt samarbete med skådespelaren.

Jag undrar om hon alltid drömt om att jobba som regissör. Men Sara Giese är ingen drömmare.

– Jag försöker leva i nuet och göra sådant som jag tycker känns roligt, viktigt och aktuellt, så jag är otroligt glad att jag får arbeta med det jag gör idag.

Om du skulle arbeta med något annat?

– För några år sedan var jag helt inne på att jag skulle skaffa mig fler yrken, och då var det framför allt präst jag tänkte på. Det är ju ganska likt det jag gör idag med iscensättning, stora frågor och humana värden. Men jag kom fram till att jag inte är så kristen...

Det är dags. Ännu en hektisk dag väntar för Sara Giese som menar att hon trots allt är som bäst när hon är helt uppslukad av arbete.

– Det bästa med mitt jobb är leken. Att jag får gå in i en fantasivärld och planera för hur den ska bli levande.