Logga in
Logga ut

Fler vårdplatser för influensafallen

Influensasäsongen är i full gång och epidemi­läge råder på Akademiska sjukhuset.

– Vi har möten så gott som dagligen för att stämma av läget, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken.

Gränsen för epidemiläge är minst fem inneliggande patienter med konstaterad influensa. Onsdagen den 3 januari vårdades åtta patienter med influensa på Akademiska. Då togs beslut om epidemiläge, vilket innebär interna förändringar beträffande var patienter med influensa bäst ska vårdas.

Samtidigt infördes vissa begränsningar av den planerade sjukvården. Dessa har dock hävts nu, enligt Fredrik Sund.

– Vi har ingen extrem ­situation, men influensa­säsongen är helt klart igång och fallen kommer att öka under någon månad framåt. Vi har möten så gott som dagligen nu för att stämma av läget. Om tre veckor, vecka 5, öppnas en satellit­avdelning här på sjukhuset så då får vi tillgång till ytterligare åtta vårdplatser.

Hur många influensa­patienter har ni just nu?

– Det rör sig om mellan fem och tio. Eftersom vi nått tröskelvärdet och gått upp i epidemiläge räknar vi dem inte längre.

Är årets influensa en tuff variant?

– Hittills har det varit fler fall av influensa B, som är en lindrigare än influensa A. Men vi ser nu att antalet fall av influensa A ökar. Än så länge är det svårt att uttala sig om hur allvarlig den är.

Längre väntetider

Förutom ett ökat inflöde av patienter med influensa upplever Akademiska ett stort söktryck på akutmottagningarna. Det kan leda till längre väntetider.

– Jag förstår att folk är oroliga, men innan man åker in till akuten är det bra om man kontaktar 1177, sin vårdcentral eller närakuten för att diskutera symptomen, säger Fredrik Sund.

Han tillägger att det fortfarande går att vaccinera sig mot influensan, något som rekommenderas speciellt för ålderspensionärer, medicinska riskgrupper och vårdpersonal.

Många samtal

På 1177 vårdguiden märker man tydligt av influensa­epidemin.

– Det är många som ringer oss och beskriver influensaliknande symptom. Vi hade en topp under julhelgen, sedan blev det lite lugnare vecka 1. Men vi förväntar oss att det tar fart igen nu under vecka 2, då folk kommer tillbaka till sina jobb och skolor, säger Fredrik Tjäder, sjuksköterska på 1177 vård­guiden.

Han instämmer i rekommendationen om att söka rådgivning innan man åker in till akuten.

– Många gånger klarar man av att vårda sig själv hemma, men det finns också lägen då man behöver uppsöka sjukhus.

Hur vårdar man sig själv på bästa sätt?

– Genom att vila, dricka lite extra och även äta så att man får energi. Har man nästäppa kan man ta näsdroppar och känner man av ledvärk, ett mycket vanligt influensasymptom, så kan man ta något smärtstillande. Det är också viktigt att tänka på att inte sprida smittan, ha en god handhygien och hålla sig hemma från jobb och skola, säger Fredrik Tjäder.

 
 
  • Mest lästa