Logga in
Logga ut

”Fel att låsa sig vid spårväg”

Centerpartiet, Liberalerna­ och Krist­demokraterna instämmer inte i lovsången över Uppsalapaketet. De anser att avtalet är riskabelt, bristfälligt och gammalmodigt.

Uppsalapaketet är uppgörelsen mellan staten, Uppsala kommun och Region Uppsala om fyrspår, en tågstation i Bergs­brunna och statlig hjälp att finansiera minst en spårvägslinje, Ultunalänken.

– Det låter jättebra, men det är riskabelt att låsa sig vid en spårvagnslösning som även med statligt bidrag kommer att kosta kommunen flera miljarder kronor. Den delen vill vi lyfta bort ur avtalet, ­säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

Vill utlysa tävling

Liberalerna vill i stället utlysa en nationell och internationell tävling där olika aktörer får tävla om att föreslå de bästa kollektivtrafiklösningarna för Uppsala.

Centerpartiet ogillar också satsningen på spårvagnar.

– Det är bra att staten är beredd att bygga fyrspår, men tråkigt att S och MP sitter fast i gamla spår och låser sig till spårväg. Vi hade velat se ett innovativt system med moderna extralånga eldrivna bussar, som ger en högre turtäthet och dessutom lägre investeringskostnader, säger regionrådet Johan Örjes (C).

Stora brister

Kristdemokraterna har inget emot spårvagnsprojektet, men anser att avtalet i stort har så många brister att det måste omförhandlas.

– Vi vill se en sydligare placering av pendeltågstationen i Bergsbrunna. Dessutom tycker vi att det blir för stor bostadsbyggelse inpå knutarna till villorna i Bergsbrunna och den värdefulla jordbruksmarken i området, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).

Enligt uppgörelsen ska kommunen som ­motprestation till statens investeringar i fyrspår och spårväg bygga33 000 nya bostäder i Bergsbrunna, Sävja, Gottsunda och Ultuna.

 
 
  • Mest lästa