Logga in
Logga ut

Färre skjutvapen lämnas till polisen

Skjutningarna ökar i Uppsala. Men antalet inlämnade vapen under amnestin minskar. Hittills har 70 illegala skjutvapen och över 300 kilo ammunition kommit in till polisen.

Det mesta som kommit in är likt tidigare år från privatpersoner som saknar licens för vapnen. Hittills har inget av de inlämnade vapnen i Uppsala län kunnat knutas till kriminella utan det är mest äldre skjutvapen som pistoler, gevär och revolvrar.

– Vi har även fått in delar av en AK4:a och en AK5:a samt lite mer ovanliga pennpistoler. Även om de här vapnen inte kommer från kriminella miljöer så är de fortfarande farliga och kan komma i orätta händer, säger Jörgen Hamberg, t.f. gruppchef för vapeninlämningen i Uppsala.

Ökning på slutet

Det är fjärde gången Sverige har en tillfällig vapenamnesti. Tidigare har det genomförts 1993, 2007 och 2013. Årets amnesti sträcker sig fram till 30 april och mellan 1 februari till 26 februari har det lämnats in färre vapen än under liknande period 2013.

– Jag vet inte vad det kan bero på, men traditionellt sett brukar mer vapen lämnas in under de sista veckorna.

Vapnen skrotas

Över 300 kilo illegal ammunition har lämnats in och dessutom har polisen fått in lagliga vapen för skrotning.

– Det är givetvis bra, men vapen man har tillstånd för bör lämnas in under andra perioder för att avlasta inlämningen under amnestin.

 
 
  • Mest lästa