Logga in
Logga ut

Fann ny dröm via kameran

För många innebär flykten till Sverige att man förlorar mer än sitt hemland. Man förlorar även sin plats i samhället, sitt sociala nätverk och därmed en del av sin identitet. För Issam ­Shaheen har fotograferandet blivit ett sätt att fånga in och förstå det nya livet.

Issam Shaheen flydde från kriget i Syrien. Där arbetade han bland annat med att göra tv-program för barn.

– Jag gjorde saker som ­ansågs viktiga i mitt hemland. Jag jobbade, studerade och hade en bra lön. Det har jag inte i Sverige. Men jag tror att jag kan få det här också. Jag behöver bara mer tid.

Läser svenska

Just nu förkovrar han sig i svenska, läser grundkursen i Svenska som andraspråk, SAS, på Hermods i Uppsala.

– Det är viktigt att lära sig språket Men det är också viktigt att man trivs i och utanför skolan. Att försöka trivas är extra viktigt när man är ny i ett samhälle, säger ­Issam Shaheen.

Nya drömmar

Han har insett att han inte kommer att kunna jobba med exakt samma sak i Sverige som i Syrien. Inte inom den närmsta tiden i alla fall. Han vill fortsätta att arbeta med barn, men det kanske inte kan ske i en tv-studio som i hemlandet.

Men den insikten har inte gjort honom bitter. I stället har han funnit nya drömmar. På kort tid har han blivit en vass fotograf.

Omöjligt i Syrien

– Jag fotograferade inte i Syrien på grund av säkerhets­läget. Att gå omkring med en kamera och ta bilder skulle exempelvis fånga polisens uppmärksamhet och de skulle ställa massa frågor. Jag skulle bli väldigt stressad. I Sverige är det mycket lättare, säger han.

Länge hade Issam Shaheen inte råd med en systemkamera, vilket fick honom att tvivla på huruvida han kunde börja fotografera. Men en god vän till honom, som även han är fotograf, övertalade honom att allt han behövde var sin mobiltelefon.

Snabblärd

Issam Shaheen visar den första bilden han tog i Norge den 28 maj 2015. En skön naturbild föreställande det norska landskapet. Sedan visar han några bilder han har tagit på senare tid. Komposition, ljussättning, allt finns där.

Tar hundratals bilder

Han har bara fotograferat i två år men har uppenbarligen redan lärt sig massor.

– Det är stor skillnad mellan bilderna jag tog i början och nu, konstaterar Issam Shaheen och tillägger att han tar hundratals bilder varje vecka.

Är han inte nöjd med en bild så åker han tillbaka till samma plats nästa dag för att ta samma bild igen – fast bättre.

– Det blev lite jobbigt när jag hade fotograferat i Gävle, säger han och skrattar glatt.

Hans bilder har vunnit priser i samband med olika tävlingar online, men även i lokala tidningar. I Uppsalatidningen har flera av hans foton publicerats på Andra sidan.

 
 
  • Mest lästa