Logga in
Logga ut

Experter kritiserar twittrandet

Polischefens twitter­konto ger en för ensidig bild av verkligheten och gynnar partier som SD. Dessutom saknas dialog, närvaro och trygghetsskapande åtgärder, anser Otto Fischer, ­professor i retorik.

”Neutraliserad”, ”gäng”, ”krig” och ”utplåna”. Det är hårda ord som Uppsalas lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius använder på Twitterkontot @polisenuppsala för att beskriva myndighetens arbete. SVT Uppsala har i flera inslag uppmärksammat detta och även att det råder oklarheter kring om hans statistik stämmer överhuvud­taget.

– Polisorganisationen har ett våldsmonopol och det är därför viktigt hur myndigheten uttrycker sig. Det gäller att balansera rätt så att det inte går överstyr och influerar rena polisiära övertramp i form av till exempel baseballigan som härjade på 1980-talet. Polisen är tjänstemän och de ska därför uttrycka sig rätt tråkigt, säger Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap på Uppsala universitet.

Populärt konto

Samtidigt upplever många att samhällsklimatet har hårdnat och den grova organiserade brottsligheten breder ut sig. Twitterkontot har över 7 000 likes och många Uppsalabor uppskattar hur polischefen beskriver insatserna.

– Polisen måste vara hård, men samtidigt korrekt. Det är det svåra och polisen ska inte heller understödja samhällsfarliga krafter.

Källor till Uppsalatidningen berättar att även flera poliser är kritiska till hans twittrande. Att det stör mer än det hjälper verksamheten.

Saknar mjuka delar

Otto Fischer, professor i retorik på Uppsala universitet, anser att det är en ensidig bild av polisarbete som lyfts fram i tweetsen och att kontots huvudsakliga syfte är att visa upp myndigheten som en effektiv brottsbekämpare.

– Mottagaren är den skattebetalande medborgaren som ska få reda på att man får mycket för pengarna, att polisen bekämpar en kamp mot en tuff motståndare – de kriminella gängen. Det är rätt att polisen tar i med hårdhandskar mot brott, men ”mjuka” delar som medborgardialog, närvaro och trygghetsskapande åtgärder lyser med sin frånvaro.

Passar för SD

Dessutom anser Otto Fischer att polischefens Twitter riktar sig till de som vill ha hårdare straff och tuffare tag i samhället och att partier som Sverigedemokraterna tjänar på den typen av polisiär retorik.

– Det är en extrem konform bild som presenteras. Den centrala berättelsen är ”no go-zoner”, vapen och skjutningar och det passar en viss typ av politisk agenda som är populär just nu. Det är klart att det finns problem om en alltför ensidig bild målas upp.

– Just ”gängen” är ständigt återkommande, men det saknas helt information till de unga kriminella eller deras föräldrar. I stället är tweetsen ett enda långt uppradande av siffror som stödjer hur effektiva polisen är.