Logga in
Logga ut

Eventcentret dröjer – ny ägare på gång

Strulet kring Uppsala Event Center i Gränby fortsätter. Den ”genialiska” finansierings­lösning som presenterades för exakt ett år sedan tycks ha gått i stå. Nu föreslås att Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, ska köpa arenan.

Turerna kring Uppsala Eventcenter har varit otaliga. Och fortfarande har alltså inte alla pusselbitar fallit på plats.

– Det är min absoluta över­tygelse att arenan kommer att komma till stånd. Att SBB blir fastighetsägare är en jätte­viktig signal. Vi fullföljer kommunfullmäktiges beslut och den uppgörelse som vi undertecknade i december förra året, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Politisk oenighet

Beslutet om att låta SBB förvärva Uppsala Arena 2010, som koncernbolaget heter, behandlades på kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen. Enligt beslutet ska affären gå till så att kommunen först köper alla aktier i det nuvarande koncernbolaget samt dess dotterbolag för 50 000 kronor. Därefter säljer kommunen bolaget till SBB, som i sin tur får i uppdrag att ta fram en aktör som kan driva arenan.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

"Genialiskt"

Den uppgörelse som presenterades 14 december 2016 innebar att NCC skulle uppföra arenan och lösa byggnadskreditiven under byggtiden. När arenan stod klar skulle SBB, Samhällsbyggnadsbolaget med Ilija Batljan som vd, träda in som fastighetsägare.

”En genialisk lösning”, sade Torbjörn Wennberg, vd för Fastighetsbolaget fas 2, då till Uppsalatidningen.

Men uppenbarligen fungerade inte lösningen som det var tänkt. Därför sker ägarbytet redan nu, innan bygglovsprocessen inletts.

Beslut i juni

Ett slutligt investeringsförslag ska nu tas fram och klubbas senast i juni. Enligt Marlene Burwick kommer detta inte att innebära några fler ekonomiska åtaganden för kommunens del.

Som tidigare avtalats ska Uppsala kommun gå in med 150 miljoner kronor i kapitaltillskott och hyra lokaler i arenan för 15 miljoner kronor per år i 25 år.

 
 
  • Mest lästa