Logga in
Logga ut

En vandrande studie i brott

Uppsala får allt fler stadsvandringar på olika teman. I helgen var det premiär för den senaste, ”Brottsplats Uppsala”, där advokaten och författaren Anders Frigell leder en blodbestänkt promenad genom Uppsalas kriminalhistoria.

Alla storstäder har numera en uppsjö av specialiserade stadsvandringar. I Stockholm finns till exempel spökvandringar, promenader i Stieg Larsson och Lisbeth Salanders fotspår och en guidad tur på temat ”Råttor i Gamla stan”.

Även i Uppsala poppar allt fler vandringar upp. Några nya exempel är ”Djurliv i city”, ”I Linnés fotspår”, ”Ingemar Bergman 100 år” och ”Brottsplats Uppsala”, som hade premiär i lördags.

Mörkret lockar

– Jag utgick utifrån mig själv och då kan jag känna att en vanlig stadsvandring blir för allmän. Även om man är intresserad av sevärdheter vill jag gärna ha mer ingående info om vissa saker, säger Jonathan Tigrar, vd för Go Adventure som ligger bakom de nya turerna och sedan tidigare arrangerar flera guidningar i Uppsala, bland annat de klassiska i Pelle Svanslös tassavtryck och den traditionella stadsvandringen.

Nu väljer han att plocka in experter från respektive fält att leda vandringarna, snarare än auktoriserade guider.

– När jag började fundera på vad folk är intresserade av så kom jag fram till att naturen och människans mörka sidor alltid är aktuellt. Det kommer nog bli mer av den här typen av vandringar. Gärna med ännu mer teater och fler interaktiva moment. Just nu tittar jag på en spöktur i centrala Uppsala, med specialeffekter och andra överraskningar.

Besöker mordplatser

Guide för ”Brottsplats Uppsala” är Anders Frigell, advokat sedan 45 år. Han är väl insatt i Uppsalas kriminella förflutna och har bland annat skrivit boken ”von Sydowmordens gåta” (2002) där han går till botten med stans mest kända kriminaldrama, som slutade med att Fredrik von Sydow år 1932 sköt sig själv och hustrun i foajén på Hotell Gillet.

Gamla Hotell Gillet på Fyristorg blir därför en självklar station i den vandring han nu leder.

– Där har jag pratat med Jaber (butiken, reds anm) så att vi får gå in och stå på mordplatsen. Vi passerar även Stora Torget där Fredrik von Sydow bodde en tid och hoppade ut ur ett fönster vid en våldsam brand.

Vandringen uppehåller sig även bland annat på Domkyrkoplan, för att berätta om hur Helanderaffären skakade Svenska kyrkan år 1953, och på S:t Olofsgatan där det ouppklarade mordet på Greta Eriksson ägde rum år 1940. På vägen avhandlas även Kakelugnsmordet 1962, som visserligen begicks i Stockholm men med Uppsalabor som både offer och förövare.

– Det finns faktiskt en hel del Uppsalabrott som är intressanta ur flera synvinklar, både juridiskt och psykologiskt, säger Anders Frigell som inte tvekade att ta sig an rollen som guide när han blev tillfrågad.