Logga in
Logga ut

Drömmen på väg att slå in

Kollektivhusföreningen Rudbeckia ser ut att få sin dröm förverkligad. Redan nästa år kan ­spaden sättas i marken för deras åtta våningar höga kollektivhus i Rosendal.

– Det känns jättespännande och otroligt roligt, säger Ingalill Ek, ordförande i Rudbeckia, som kämpat länge för att få till stånd ett kollektivhusboende i Uppsala.

Vägen har varit lång och knagglig, men i takt med att intresset för boendeformen växt sig allt starkare har det blivit lättare att förverkliga drömmarna.

Avtal klara

I maj förra året beslöt Uppsala kommun att ingå avtal med kollektivhusföreningar, eller byggemenskaper som det kallas. Detta öppnade för ett samarbete mellan Rudbeckia och Sveafastigheter Bostad AB, det byggföretag som ska uppföra huset i Rosendal.

I slutet av december klubbades också ett markanvisningsavtal mellan kommunen, byggföretaget och Rudbeckia. Det innebär att byggföretaget nu har förstahandstjing på att köpa marken där kollektivhuset ska stå.

Hyresrätter

Fastigheten som ska byggas vid det planerade södra torget i Rosendal, får formen av ett L. I den ena delen av huskroppen ska kollektivboendet med 42 hyresrätter inrymmas, i den andra delen blir det 35 vanliga hyresrätter.

– Vi kommer att ha en gemensam gård med dem som bor i de vanliga hyresrätterna och de är också välkomna att delta i våra aktiviteter, säger Ingalill Ek.

Flexibelt boende

De vanliga hyresrätterna ska få en inriktning mot så kallat flexibelt boende, med exempelvis uthyrningsdelar.

Huset blir åtta våningar högt och får en takterrass. Lägenheterna i kollektiv­boendet blir förhållandevis små, 1–3:or, men får stora gemensamma ytor för umgänge, matlagning och fritidsaktiviteter.

I dag bor Ingalill Ek i en trerummare på 86 kvadrat­meter. Den tänker hon byta ut mot en tvåa på drygt 43 kvadrat.

– Det räcker gott och väl, med tanke på alla gemensamma ytor jag också får tillgång till, säger hon.

Rudbeckia har i dag cirka 70 medlemmar.

Fler på gång

Förutom Rudbeckia har en annan byggemenskap, Gården, fått markanvisningsavtal i Rosendal. Här handlar det om en grupp personer med ambitionen att skapa ett gemensamt boende med ett 20-tal lägenheter.

Från Uppsala kommuns sida ser man positivt på kollektivboendenas framväxt.

– Vi stödjer den här formen av byggprojekt, eftersom de bidrar till att vi får större mångfald av boendeformer i Uppsala, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

 
 
  • Mest lästa