Logga in
Logga ut

Dödspatrull hyrd för mordet

Mordet i Boländerna tros vara ett rent beställningsjobb. Mördarna misstänks tillhöra den ökända ”Döds­patrullen” från Stockholm. Men nu måste nya bevis presenteras för att inte en av männen ska släppas.

I förra veckan greps tio män i Stockholm och Uppsala misstänkta för inblandning i mordet på en 43-årig man utanför en restuarang i Boländerna. Fyra av de gripna männen häktades senare. Tre av dessa är misstänkta för mord och en för medhjälp.

Släpptes fri

Men en 27-årig man från Uppsala som åklagaren tror är den som beställt mordet släpptes på fri fot av tingsrätten.

– Rätten ansåg att det inte finns en skälig misstanke och han släpptes därför, men är inte avförd från utredningen. Vi jobbar brett vidare med motivbilden och får se om den ändras eller inte, säger Anne Sjöblom, kammar­åklagare.

27-åringen är känd av polisen sedan tidigare.

Dödar för pengar

Enligt Dagens Nyheter ingår tre av de häktade i det omskrivna kriminella gänget ”Dödspatrullen” som tros ligga bakom ett stort antal mord i Stockholmsområdet. Männen, som är i 20-årsåldern, har ett långt kriminellt förflutet och har begått flera grova brott. På senare tid ska de ha gjort till sin affärsidé att döda för pengar.

– Jag har också läst den typen av uppgifter, men kan inte kommentera något om vad de här personerna är misstänkta för sedan tidigare eller om de ingår i något kriminellt nätverk, säger Anne Sjöblom.

Flydde med Porsche

Polisens teori är alltså att någon eller några har betalt männen för att döda den 43-åriga Uppsalabon som också hade ett kriminellt förflutet.

– Vi har inget alternativt motiv än att de häktade begått mordet för pengar.

Bilen, en Porsche Cayenne, som ska ha använts vid mordet och fångats på film har genomsökts av polisen. Anne Sjöblom vill inte kommentera vad som kommit fram i utredningen med hänvisning till att hon då riskerar att röja bevisläget, men lovordar polisens arbete.

– De har arbetet intensivt och gjort ett fantastiskt jobb.

På fredag måste åklagaren komma fram med ny bevisning så att inte en av de häktade männen släpps på fri fot. Åtal ska vara väckt senast den 9 november.