Logga in
Logga ut

Ditt klädval gör skillnad

På den här sidan tipsar redaktörer för Eko­guiden i Uppsala återkommande om med­veten och hållbar konsumtion. Varje gång lyfts exempel på lokala verksamheter fram. Nu är temat hållbart mode.

I förra artikeln nämnde jag lite kort den slit-och-släng-kultur som finns i samhället. Alltså att vi ofta köper nytt och slänger det gamla, trots att vi kanske egentligen inte behöver köpa nytt. Många produkter är också gjorda för att bara hålla en viss tid, eller vara moderna en viss tid, så kallad planned obsolescence eller inbyggt åldrande.

Inom modeindustrin kan man tydligt se det här fenomenet. Det leder till att vi ofta köper mycket mer kläder än vi egentligen behöver.

Många kläder är också billiga och av låg kvalité, vilket leder till att vi snart behöver köpa nytt. Varje år köper vi i Sverige 15 kilo textilier – samtidigt som vi slänger i genomsnitt åtta kilo kläder per person.

Tär på resurserna

Den här slit-och-släng-kulturen tär mycket på miljön och jordens resurser. Det krävs stora mängder energi, vatten, kemikalier och mycket arbete för att tillverka de kläder som vi kan köpa relativt billigt på de stora kedjorna.

Kläderna är också ofta tillverkade i länder långt borta där det ofta råder dåliga arbetsförhållanden och lönen kan vara väldigt låg. Bomull är ett av de sämsta materialen ur miljösynpunkt. Odling av bomull är mycket vatten- och kemikaliekrävande och kan skada människor som arbetar på bomullsfälten. Köp därför ekologisk bomull om du köper nytt.

Goda råd

Här är fler tips om hur man kan förändra sin klädkonsumtion:

• Köp färre nyproducerade kläder och skor. Handla i stället second hand, på loppis, byt, hyr eller låna på ett klädbibliotek.

• Titta efter miljö- och etiska märkningar om du köper nytt.

• Satsa på kvalitet och sköt om dina kläder och skor så att de håller längre.

• Sy om, laga och lappa.

• Använd din konsumentmakt och fråga efter schysta alternativ i butiken.

• Undvik syntetiska material som polyester, akryl, poly­amid och nylon som alla är framställda av plast då det släpper ifrån sig mängder av mikroplaster som hamnar i haven.

• När du inte vill ha ditt plagg längre, lämna det till textil­återvinningen. Det gäller all textil så som kläder, hand­dukar, gardiner och andra tyger. Eller lämna det till en second hand-butik.

Flea markets

I Uppsala finns ett flertal second hand butiker som har kläder. Till exempel Ruth & Raul som har lite mer exklusiv second hand och vintage, Swappis, Myrorna och Helping hand. På Fair trade shop Globalen och Tantens gröna skafferi finns nya kläder som är ekologiska eller fair trade.

Smålands nation anordnar också loppisar, flea markets, ungefär tre gånger per termin. Då öppnar de upp sina vackra, anrika lokaler för att fylla dem med rader av bord och klädhängare med klädesplagg. Ibland görs loppisen extra stor, flea market XL, och tillåter ännu fler personer att ”boka bord” där de kan stå och sälja kläder och andra prylar som inte längre fyller sitt syfte hemma i garderoben och förrådet.