Logga in
Logga ut

Det våras för kollektivhusen

Kollektiva boendeformer blir allt populärare. I Uppsala planeras nu minst två varianter.

– Det känns fantastiskt roligt! Vi har jobbat för det här i snart åtta år, säger Ingalill Ek, ordförande i Rudbeckia kollektivhusförening.

Det var 2010 som Ingalill Ek kläckte idén om att starta en intresseförening för ett kollektivhusboende. Hon fick med sig några andra intresserade och tillsammans bildade de Rudbeckia 2011.

Sedan dess har de bearbetat både kommunen och olika byggföretag för att få sin dröm förverkligad.

– Det har varit väldigt trögt de här åren. Men nu är det idel positiva miner och det går framåt med rasande fart! Det är en enorm lättnad, säger Ingalill Ek.

Får ensamrätt

I maj tog Uppsala kommuns mark- och exploateringsutskott beslut om två så kallade optionsavtal för blivande kollektivhusboenden i Rosendal. Ett med Byggemenskapen Gården och ett med Svea Fastigheter Bostad AB och Rudbeckia kollektivhusförening.

– Det kan bli ett tredje i Rosendal också. Vi tycker det är bra att få in olika upplåtelseformer och kollektivhusboenden har framtiden för sig, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

Avtalen ger aktörerna ensamrätt att förhandla med kommunen om en markanvisning i ett av kvarteren i etapp III.

40 hyresrätter

Rudbeckias kollektivhus ska bestå av 35–40 hyresrätter. Under hösten ska Svea Fastigheter Bostad AB tillsammans med arkitekt Rahel Belatchew ta fram en skiss till hur huset ska utformas.

– Vår förebild är Färdknäppen på Söder i Stockholm, säger Ingalill Ek.

Färdknäppen har 43 lägenheter och är främst till för människor i "den andra halvan av livet."

– Men vår förening är öppen för alla åldrar. Vi hoppas locka både yngre personer, med eller utan barn, och äldre, säger Ingalill Ek.

Delaktighet ett krav

Det som krävs för att man ska bli aktuell för en hyresrätt i kollektivhuset är att man är medlem i föreningen och står i dess kö.

– Man måste också ha ett genuint intresse för boendeformen och vara beredd att hjälpa till med städning, delta i matlag, utföra enklare fastighetsskötsel och inte minst dela med sig av sig själv, säger Ingalill Ek.

I höst ska olika arbetsgrupper inom föreningen diskutera allt från matinköp till utomhusmiljö.

Tråkigt att bo själv

Gunbritt Geijer är en av föreningens nyare medlemmar. Hon bor nu i Norrtälje, men är på väg att flytta tillbaka till Uppsala.

– Jag tänkte att det skulle bli tråkigt att bo själv. Nu dröjer det ju kanske till 2021 innan huset i Rosendal förverkligas, så till dess får jag väl bo i en vanlig lägenhet.

Egna lägenheter

I ett kollektivhus har de boende egna normalt utrustade lägenheter med kök, vardagsrum och sovrum. Men även gemensamma lokaler där de kan laga mat och äta tillsammans, utöva sin hobby eller bara umgås.

– Med flera gemensamma utrymmen behöver man inte bo lika stort som i ett vanligt flerbostadshus. Man kan bo på 40 kvadrat men ha tillgång till 300, säger Ingalill Ek.

Köket blir hjärtat

Hon och Gunbritt Geijer är överens om att köket blir husets hjärta, kittet som förenar de boende, och där många middagar ska lagas och avnjutas tillsammans.

– Med den här boendeformen kan man spara mycket resurser och pengar. Man kan dela på tidningar, datorer, skrivare med mera. Alla behöver inte ha en egen uppsättning mojänger, säger Gunbritt Geijer.