Logga in
Logga ut

”Det handlar om att överleva”

I 100 avsnitt av Pillerpodden har Siri Strand och Emma Westas Rödin pratat om psykisk ohälsa för ungdomar. På söndag sätter de upp föreställningen ”Miss psykisk ohälsa” på Värmlands nation.

”Hur lyckad blev vår insats på en tiogradig skala? Kan vi ta och tacka livet för en god match nu? Kan vi få lite semester till nästa säsong?” Det frågar sig Pillerpoddens skapare retoriskt inför deras nya föreställning ”Miss psykisk ohälsa”.

– Det handlar om när såren har läkt och man försöker leva i samförstånd med alla andra. Och om skammen över att vi blev kvar när så många andra med pyskisk ohälsa har begått självmord – hur man ska kunna leva med detta på sitt samvete, berättar Siri Strand.

Ska man ha skam över det?

– Nej. Men det är där man landar. Man måste fortsätta att leva för dem som dött – prata för dem, skratta och dansa för dem.

Hur skiljer sig den här ­föreställningen från er förra show ”Svarta kavajer och vita liljor”?

– Den förra handlade om att ta sig upp ur sängen med ­panikångestattacker, den här handlar om när såren har läkt och man fortfarande har ärren, och man försöker leva ett normalt liv bland alla andra, som har andra förutsättningar. Den handlar fort­farande om oss och våra erfarenheter.

Vilka är era egna erfarenheter?

– Vi lever båda med psykisk ohälsa, även om vi är ute på andra sidan. Jag har borderline och Emma lever i sorg efter sin pappas bortgång. Vi har båda ångestproblematik.

Hur startade Pillerpodden?

– Både Emma och jag mådde dåligt efter studenten och kunde varken plugga eller jobba. Då bokade vi en sista minuten-resa och under resan hamnade vi i ett långt samtal om allt som vi kände skam för. Vi kunde inte sluta prata. Sen kom vi på att vi skulle spela in samtalet och satte ihop Pillerpodden. Vi tänkte att bara mamma och några kompisar skulle lyssna, men folk började länka till den på nätet och så småningom fick vi förfrågningar om att föreläsa. Sedan har det rullat på. Nu satsar vi på att skaffa egna lokaler och att gå över till det här på heltid.

Vilka är det som lyssnar?

– Ungdomar, men även deras föräldrar. Det är många killar som mejlar, för det är mer tabu bland dem att prata om psykisk ohälsa. Många väntar på vård och har ett behov av att prata.

Fotnot: ”Miss psykisk ohälsa”ges på Värmlands nation den 16 och 23 oktober.